zaterdag 4 augustus 2012

No signal

Gewaardeerde collega de TV recensent, die eerder genadeloos de nieuwe set van het NOS journaal afserveerde, luidde vandaag de noodklok uit naam van alle vakantiegangers. Nu de wereldomroep min of meer ter ziele is (wat was dat toch romantisch vroeger, met dat krakende radiootje heen en weer lopen om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat de enige goede onvangst te verkrijgen was in een hoekje van de badkamer, ongelukkig op de tenen balancerend op een wankele stoel) blijkt ineens dat het nog niet zo makkelijk is om in den vreemde op te hoogte te blijven van het vaderlandse nieuws. Velen, aldus de TV recensent, zijn er in het buitenland namelijk achtergekomen dat de door de NOS groots aangekondigde live-stream van de spelen het daar helemaal niet doet!

Misschien een harde leerschool om erachter te komen, daar boven de limoncello of stinkende camembert, maar of we dit nu de NOS kwalijk moeten nemen? Dat geloop in het journaal en hun nieuwe decor zijn een misser, maar moeten ze nu meteen overal de schuld van krijgen?

Het is (algemeen?) bekend dat overal rechten op zitten. Dat ligt niet aan de NOS. Daarom kun je vanuit Nederland niet naar de 'Uitzending Gemist' variant van de Amerikaanse omroepen (ABC, NBC, etc.) kijken. Niets aan de hand zo lang je in het land zelf bent: je kunt Glee en Grey's Anatomy kijken tot je een ons weegt. Maar even buiten de landsgrenzen mag dat ineens niet meer. Dan blijkt dat de globale wetgeving nog lang niet opereert op een niveau dat het wereldwijde web misschien zou mogen veronderstellen. Daarom (rechten en het $$$ dat ermee gemoeid is) kun je in Nederland sommige dingen niet in de Apple store kopen en in andere landen wel. Evenzo is dit de reden dat een ge-wel-dig fenomeen als Netflix nog niet in Nederland van de grond gekomen is: versnipperde wetgeving.

De technologie is simpelweg verder dan de mondiale praktijk. Helaas kom je daar soms luierend op een camping in Verweggistan achter.

De TV dokter vraagt zich af of collega de TV recensent soms van mening is dat de NOS in kleine lettertjes hadden moeten vermelden "let op, dit werkt misschien niet vanuit uw vakantieadres in het buitenland"? Wel zo vriendelijk van de NOS dat zij in tijden van crisis niet hebben gedaan alsof iedereen met de Wifi ergens rond een tropisch zwembad hangt.
Daarbovenop: De Nederlandse burger wekt doorgaans niet de indruk zo aan het handje gehouden te willen worden. Bovendien staat dit overigens gewoon vermeld op http://over.nos.nl/contact/veel-gestelde-vragen. Wie met een iPad/iPhone/iThingie overweg kan, zou toch ook een beetje zelfredzaam moeten kunnen googelen.

Stonden we daar nog maar met gevaar voor eigen leven te balanceren op die stoel. Het kraakte misschien een beetje, maar het signaal loonde in elk geval de moeite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten