zaterdag 25 augustus 2012

In honor of Neil Armstrong:Top 5 Moon Moments

Weinig dingen hebben zo'n onmiskenbaar mystieke aantrekkingskracht als de ruimte. En dan bij voorkeur iets wat nog meer tot de verbeelding spreekt dan eindeloos rondjes om de aarde draaien (sorry, André). Voyager, die het zonnestelsel verlaat, met aan boord een grammofoon die aan hoogontwikkelde aliens moet uitleggen wie we zijn. En waar we wonen. Mars Rovers, die niet alleen mooie plaatjes terugsturen, maar ook zelf twitteren over hun missie. Maar niets heeft qua magie ooit kunnen wedijveren met de maan. 
Vandaag overleed, iets meer dan 43 jaar nadat hij zijn voetafdruk in het maanstof van onze trouwe satelliet achterliet, Neil Armstrong. Een man uit het tijdpek dat kerels nog echt stoere, ferme knapen waren. Een astronaut zoals je hem zou casten als het een Hollywood productie betrof. En een idool van de kleine TV dokter, die mede dankzij hem ieder boek over de ruimtevaart uit de bibliotheek met verve verslond. Een inspirator die, als variatie op het thema "elke reis begint met een eerste stap" de mensheid liet weken dat ook onze ontdekkingsreizen "to infinity and beyond" beginnen met "one small step". 
Godspeed, Mr. Armstrong.

Speciaal voor hem: 5 maanmomenten.

One small step for man,
one giant leap for mankind.

1. Met stip: Ernie uit Sesamstraat met "I don't want to live on the moon"


2. Een lugubere aanrader met Kevin Spacey als robotstem


3. Meest veelbelovende trailer waarbij een "Oh No!" door de bioscoopzaal ging zodra duidelij werd dat het ging om de nieuwe transformer film.


4. Voyage to the Moon: Toen het allemaal nog wilde dromen waren en alle astronomen er uit zagen als Dumbledore.

5. Capricorn One: Technisch gesproken niet over de maan, maar wel geinspireerd op (of de reden voor?) de geruchten dat het allemaal maar een 'hoax' was. Een klassieker die je gezien moet hebben.

1 opmerking:

  1. Op 23 juli 1969, woodstock was gaande, wij zaten op de camping op Texel. mijn vader ging in het holst van de nacht naar een cafe waar ze een tv hadden om de maanlanding te zien. Ik mocht niet mee, was te laat voor een 8 jarige!

    BeantwoordenVerwijderen