maandag 6 augustus 2012

Lights, Camera and... Twitter!

We moeten nog meer dan anderhalve maand wachten tot het Nederlands Filmfestival in alle hevigheid losbarst, maar voor wie niet zoveel geduld kon opbrengen, bood vanavond uitkomst: Het NFF stortte zich in de social media sferen waar ook The Entertainment Experience en de nieuwste Doe Maar hit in verkeren en dus kon tout Nederland live, via Twitter een film regisseren.

Battle of the providers.

Een flink blik steracteurs was opengetrokken (Tygo, Nasrdin en Halina - om er maar een paar te noemen waarbij de voornaam alleen genoeg is) en om 18:50 ging het feest live van start op internet en UPC. Ziggo had tenslotte Paul Verhoeven al en dus ben je voor je social media vertier overgeleverd aan het dekkingsgebied van je provider.
Zó 2008...
Alleen Gaite Jansen, de nieuwe muze van Paul, ging vreemd en dook op als shocktherapietoedienster.
Sorry, als wat?

Yup.
Slim bedacht, want de regie laten voeren door heel Nederland levert natuurlijk gegarandeerd een situatie op waarin zelfs Quentin Tarantino en David Lynch geen logica meer kunnen ontdekken. En dus was de setting heel geraffineerd een gekkenhuis. Waar alles kan en waar tussen droom en werkelijkheid in elk geval geen wetten en praktische bezwaren in de weg staan. En dus werd thrillerschrijver Tygo wakker in een dwangbuis en werd hij beschuldigd door vrouw (Halina) en een rare rechercheur (Victor Löw) van de moord op zijn maîtresse, Sara. Ondertussen probeerde op de binnenplaats een stel patiënten te ontsnappen en speelde Anneke Blok een zuster die liever een boek wilde lezen.

Zal de TV dokter heel eerlijk zijn? Zij leed aan een flinke portie twitter overload is bij gebrek aan spanningsboog die haar kon boeien voortijdig afgehaakt. Wat niet wil zeggen dat complimenten voor deze actie (en dan vooral de cast en crew) niet op z'n plek zijn. Wie nooit iets probeert ontdekt nooit iets nieuws. Maar dit was misschien allemaal een beetje... rommelig?

De TV dokter is wel reuze benieuwd naar een behind-the-scenes, want hoeveel lag vast in het script? Hoe kreeg iedereen de aanwijzingen uit de twitterfeed door? En vooral: Hoe ging het in het zenuwcentrum waar elke seconde die massa's opdrachten en suggesties binnenkwamen? Als u het de TV dokter vraagt konden de mensen die de 'winnende' tweets uit deze stortvloed aan 140-character ideeën  moesten trekken na afloop linea recta naar het gekkenhuis...

Ze hadden wel smaak, daar bij de twittertekstuitkiesploeg, want deze oneliner voor Tygo gaat natuurlijk de filmgeschiedenis in. Move on over met je 'Forget it Jake, it's Chinatown!'
Tweemaal is scheepsrecht. De TV dokter zag Nasrdin bij die paal staan en kreeg een verstoppertje spelen gevoel.
Dat werd niet helemaal zo vertaald als zij voor ogen had, maar we weten in elk geval dat Nasrdin tot 20 kan tellen.
Kijk nou. Nog een goeie bekende die meedeed!
Toegevoegd op 7/8/2012: Spoiler alert, maar de TV dokter heeft even de afloop gekeken op http://pakderegie.filmfestival.nl omdat ze wel even wilde weten hoe deze gekkigheid ging aflopen. Je moet tenslotte mee kunnen blijven praten... Helaas ontbreekt op die site (in elk geval op het scherm van de TV dokter) een doorspoelbalkje. Fast forwarden is er dus niet bij. Dan kunnen we ondertussen even eten koken. Boris van der Ham heeft gisteren in "Ik Kom Bij Eten" (ook ondertussen maar even teruggekeken op http://rtl.nl/xl) tenslotte laten zien dat hij een hele aardige tapas met spinaziesalade beheerst. Dat inspireert. Fijne Man toch, die Boris. Hopelijk gaat hij niet alleen maar boeken schrijven op een strand op Bali, maar laat hij wel iets van zich horen de komende jaren. Gouden oefening van Epke ook maar even kijken ondertussen. Dat kan gelukkig op http://nos.nl/os2012/artikel/404023-zonderland-wint-goud-op-rekstok.html. De verslaggever blijft er zo ongeveer in. Die overschreeuwt zelfs een doordraaiende Nasrdin op de binnenplaats. Als 'ie maar wel vanavond bij Mart Smeets aan tafel zit. Epke of die verslaggever. Weet je wat, doe ze maar allebei! Fijn hoor, al die parallelstreaming. Nu maar hopen dat de site van het NFF niet gaat haperen, want dan halen we het eind van die film nooit...

[... tijd verstrijkt...]

Nou, de TV dokter blijft erbij. Een veel te trage spanningsboog. Ook het stukje Gaite die haar snijsetje klaarlegt en zogenaamd allerlei bloederige rotzooi door de gootsteen spoelt. Slecht te verstaan vaak. Had Gaite geen microfoon? Kregen eigenlijk alleen Tygo en Nasrdin opdrachten ingefluisterd? Sterk stukje waarin Hanna Verboom ineens uit die kleine cel verdwenen is. Maar complimenten voor Tygo, die bij nog eens terugkijken eigenlijk op wel heel naturelle wijze de random Twitterteksten incorporeert in zijn spel. Die kan wel improviseren. Wanneer doet hij mee met De Vloer Op?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten