zondag 4 augustus 2013

De Parade in Utrecht

De TV dokter kan een kruiwagen vol smoesjes aan proberen te dragen, maar ongedane zaken nemen geen keer: Zij heeft kans gezien om tot nog toe theaterfestival 'De Parade' te missen. Een beschamende smet op haar blazoen, die zij afgelopen week eindelijk weg heeft weten te werken. Overgehaald door de wervende uitnodiging van haar medebezoeker ("Vrienden uit Amsterdam vinden de Parade in Utrecht echt veel gezelliger!") toog zij naar de Domstad, alwaar het Paradeterrein pal naast Utrecht CS in/op het Moreelsepark is gevestigd. Je rolt er letterlijk de trein uit en 's avonds weer in. Makkelijker kunnen ze het niet maken.

Het was vrijdagavond. De heetste dag van het jaar of daaromtrent. Volgens de expert was het "vrij rustig", maar de TV dokter heeft nu eenmaal wat eerder dan het gemiddelde last van een overdosis aan mensenmassa en vond het dus best behoorlijk vol. Al dien je dat, gezien de goede sfeer, waarschijnlijk als "gezellig druk" te omschrijven. 

De Rosé smaakte goed, de pasta bij La Cantine zonodig nog beter, de zweefmolen draaide vrolijk in het midden van het terrein en meer en minder geslaagd werden door onvermoeibare artiesten diverse voorstellingen gepitched. Helaas voor het supermarktmeisje ("U heeft zich vast wel eens afgevraagd hoe het is om een lavendelzeeppompje te zijn?") had de TV dokter al bij de centrale kassa kaartjes gekocht voor twee voorstellingen. Om er geen marathonexercitie van te maken, bleef het daarbij.


The Rukavina Method
De avond begon met 'The Rukavina Method', een one man show door Vanja Rukavina. Een Amerikaanse, over-the-top "believe in yourself" workshop in "How to become successful". En niet zo maar succesvol, maar zo succesvol als hijzelf. Een parodie op alle self-help goeroes en motivational speakers, ingeleid door een geslaagde videocompilatie waarin niet de minste Nederlandse grootheden hem overladen met complimenten en met ergens in het midden een pareltje van een gevoelige noot waardoor de geblondeerde gladjakker zichzelf even fijntjes kraakt.
Misschien was het de hitte in de tent of de sublieme manier waarop Rukavina publieksparticipatie wist te bewerkstelligen, maar op de een of andere manier kwam de TV dokter niet alleen goed vermaakt maar ook geinspireerd de tent weer uit. BMS. VDA. Het hangt op de koelkastdeur, want een beetje hulp kan iedereen wel gebruiken.

Voor wie niet zelf gaat kijken volgt hieronder een samenvatting. Voor wie wel gaat kijken: Ga onbevangen naar binnen en laat The Rukavina Method als een weldadige golf van optimisme en selfmade-ness over je heen komen.


The Rukavina Method is van 9 t/m 12 augustus nog te zien op De Parade in Amsterdam.


PIPS lab: Social Fiction
Was het bij Vanja Rukavina de textuele pitch in het Parade programmablad dat de TV dokter over de streep trok, bij PIPS lab was het de combinatie met de glitterpakken die een soort Abba-meets-Mork-and-Mindy beloofden. Helaas bleek bij het betreden van de grote tent al dat ze voor die fotoshoot net even wat duurdere glinsteroutfits hadden geregeld óf sindsdien de kledij in een wat minder kleurbehoudend wasprogramma hadden gestopt. Kleine domper op de feestvreugde.
De voorstelling was vooral vanuit technisch oogpunt indrukwekkend en resulteerde in een multimedia installatie die uiteindelijk meer weg had van een computerspel dan een theatervoorstelling. Alsof je bij de filmopnames van Avatar aanwezig was, terwijl tegelijkertijd in realtime het decor in elkaar werd gedraaid. Onbetwist hoogtepunt was de wijze waarop in de lege ruimte een fighter jet werd getekend, waar vervolgens een van de actrices in plaats naam, waarna het hele zaakje ook nog eens geschaald kon worden en door een eerder gecreëerd berglandschap vloog. Inderdaad, u had erbij moeten wezen.
Theatraal gezien kon het allemaal wat spannender en strakker. Tevens waren er af en toe wat vreemde vibes te ontwaren bij een van de spelers/makers (waaronder geirriteerde blikken van de fighter-jet-creator wanneer het t-shirt patroon waarop een van de medespelers de camera richtte hem even niet beviel). Ook was het allemaal nog wat recht en hoekig, waardoor de TV dokter de indruk kreeg hier bij een theatervorm te zijn die nog in de kinderschoenen stond. Het voelde een beetje als een vroege Mario Bros, maar ook daar was het slechts een kwestie van tijd voor we de Wii kregen. Houd ze in de gaten dus, die indrukwekkende knutselaars bij PIPS lab. De TV dokter spreekt alleen wel de hoop uit dat ze niet alleen aan hun techniek, maar ook aan hun theatrale zeggingskracht blijven sleutelen.

Ook PIPS lab staat nog van 9 t/m 13 augustus op de Parade in Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten