zaterdag 17 augustus 2013

De Parade in Amsterdam (II): Het Monica da Silva Trio

Sommige dingen kunnen eigenlijk alleen nog maar tegenvallen.
De sollicitant, die op papier zó briljant overkomt dat je tijdens het gesprek naarstig gaat zitten zoeken naar de kleinste tekenen die zijn of haar imperfectie verraden.
Of de Niagara watervallen, waar je ademloos door overdonderd zou moeten worden, maar die je tegen de tijd dat je ernaast staat via allerhande media al zeventien keer van voor naar achter van links naar rechts hebt aanschouwd.
Of de humor van Arjen Lubach.

Voor zover daar enige twijfel over zou kunnen bestaan: Dat ligt niet per definitie aan de sollicitant, de watervallen of Arjen. Hoe het ook zij, helaas voldeed de Paradevoorstelling van het Monica da Silva Trio* (de tweemans gelegenheidsformatie van Tim Kamps en Arjen Lubach) gewoon niet aan de hooggekoesterde verwachtingen die de TV dokter van het duo had. Wat ook al niet hielp, was dat zij van tevoren een recensie had gelezen waarin het meest verrassende deel van de voorstelling werd verklapt.

Als de TV dokter de vinger op de zere plek zou moeten leggen dan kan zij wel een paar redenen aandragen. Ten eerste ging alles met een dermate misselijkmakend tempo dat met name Lubach af en toe de indruk wekte pedant een riedeltje af te draaien. De opzettelijke nonchalance waarmee dat gebeurde mag dan een theatrale keuze geweest zijn, het leek af en toe meer desinteresse. De ruimschoots aanwezige publieksparticipatie ten spijt, zorgde het voor afstand.
Daarbij was het qua grappen balanceren op het randje van leedvermaak. Er was wel erg veel afzeikhumor ten koste van (het gewicht van) anderen. Dit waren de gevatte, snelle jongens die vooral hard aan het schreeuwen en brallen waren om hun eigen onzekerheid te verbergen.

Begrijpt u de TV dokter niet verkeerd: er was veel goed aan deze voorstelling. De liedjes zaten knap in elkaar ('Hard to get' maakte indruk) en de virtuoze uitvoering kan niet anders dan indrukwekkend genoemd worden. Het Monica da Silva Trio zorgde voor een achtbaan, maar dan eentje die voortdurend omlaag donderde en nooit de tijd nam om ook even omhoog te kruipen. Dat voor de TV dokter het uiteindelijke hoogtepunt van de voorstelling bestond uit het feit dat bij het betreden van de tent @10inc de kaartjes scheurde, kan de bedoeling van beide heren niet geweest zijn**. 


* Bij het ter perse gaan van deze recensie, is het te laat om nog op de Parade naar het Monica da Silva Trio te gaan kijken. Zij trokken daar overigens volle zalen, dus misschien hadden zij afgelopen maandag hun avond niet of heeft het gevoel voor humor van de TV dokter het wel gewoon laten afweten. Niets menselijks is haar vreemd, tenslotte. Mocht dit muzikale woordenkunstenaarsduo nog lonken, dan is het te hopen dat u morgen op Lowlands bent. Alleen daar treden zij deze zomer nog op.

* of wel natuurlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten