donderdag 15 augustus 2013

De Parade in Amsterdam (I): WAK

Wow. De TV dokter kan er kort over zijn. Als er één voorstelling is die het verdient om deze zomer door een groot publiek gezien te worden, dan is het wel 'Man Met De Hamer' van theatergroep WAK.

WAK maakt, volgens eigen zeggen "compromisloos mobiel locatietheater". Wie niet precies weet hoe het woord 'compromisloos' geïnterpreteerd dient te worden, moet vooral even bij WAK gaan kijken. Ze staan momenteel met een enorme houten tent op De Parade in Amsterdam en de TV dokter werd afgelopen maandag meegelokt door een vriendin.
"Ze hebben de tent speciaal voor deze voorstelling gebouwd en het is een voorstelling over echte mannen." Nu was het een vriendin met verstand van zaken, dus meer dan deze teaser had de TV dokter niet nodig. "En het is een voorstelling zonder tekst", voegde de vriendin eraan toe. Dat deed zij wijselijk nadat het kaartje gekocht was, want de TV dokter houdt nogal van goede teksten.

"Ze hebben de tribune via voordekunst bekostigd", meldde de vriendin bij het betreden van de tent.
Wat? Is dat niet een beetje overdreven? vroeg de TV dokter zich stilletjes af. Crowdfunding gebruiken voor het bouwen van een tent? Over het antwoord kan zij inmiddels kort zijn: Nee. Dat is niet overdreven. Want tent dekt hier de lading niet. Zij wil uw ervaring niet verpesten en zal dus geen spoilers weggeven, maar laat zij het hierop houden: Geen plank in de ruimte blijft onbenut. Elke splinter in deze houten fabriekshal heeft theatrale zeggingskracht. U zult nooit meer hetzelfde naar een mixer kijken en als de dakgoot een keer moet worden leeggeschept, ergens hoog in de nok boven uw macht, dan weet u wie u moet bellen: de mannen van theatergroep WAK.

Het fysieke machtsvertoon is onnavolgbaar. De theatrale beelden ijzersterk. Het geheel overrompelend.
Al met al is het een wonder dat er tijdens het maken en opvoeren van deze voorstelling niet meer dan een enkele rib is gesneuveld, waardoor Dorus van der Meer helaas verstek moet laten gaan.

De TV dokter weet niet of zij louter en alleen afgaand op het crowdfunding filmpje van de mannen van WAK de portemonnee had getrokken. Het dekt de lading nauwelijks. Maar mocht u de mannen van WAK in de toekomst tegen het masculiene lijf lopen, op voordekunst of elders, weet dan dat uw geld en theaterbeleving bij deze echte mannen in goede handen is.

Gaat dat zien, mensen, gaat dat zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten