dinsdag 25 juni 2013

Woorden en Wol: Linda's Zomerweek

Het ontbrak er nog maar aan of er stond een barbecue in de studio. Linda de Mol had voor de eerste aflevering van 'Zomerweek' het oude Waku Waku decor laten pimpen en er een soort Tour de France sfeertje in losgelaten. Haar eerste gasten (minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en cabaretier Jandino Asporaat) zaten op een soort veranda in campingstoelen. U weet wel, van die opvouwgevallen waar je, eenmaal in neergezegen, alleen met de grootst mogelijke buikspieroefeningen weer uit kunt opstaan.
Maar overeind komen was dan ook niet de bedoeling, want dit werd een avondje RTL4 komkommerstijl. En dus had Linda welgeteld anderhalf uur voor een uitgebreid gesprek met haar gasten.

Het zou "minder zwaar" worden dan Zomergasten, zo maakte Linda in haar opening maar direct zelf de vergelijking. Het werd de TV dokter niet helemaal duidelijk wat ze daarmee bedoelde, want binnen
no-time ging het over gescheiden ouders en afwezige vaders. Vrij zware materie voor een luchtig avondje rond het kampvuur en ook voor de studiogast, als u de TV dokter vraagt. Waarschijnlijk bedoelde Linda "minder moeilijk"/"minder VPRO"/"minder diepgravend". Hoe dan ook, kennelijk geldt in deze tijd dat de natuurkundige analyse van Spongebob Squarepants (uit het Zomergasten archief met Robbert Dijkgraaf) meer not-done is dan meteen maar alle ellende uit je jeugd op tafel kwakken. Ieder zijn meug.
Zelfs met de onvermijdelijke reclame tussendoor, voelde de anderhalf uur Zomerweek als het trage, niet op stoom komende broertje van Zomergasten. Minder zwaar betekende in dit geval simpelweg ook minder interessant. Dat je echt geen drie uur nodig hebt om diepgang te krijgen bewees De Beste Singer Songwriter, eerder die avond. Daar werden in een weiland een paar in allerhaast bij elkaar gecomponeerde liedjes de ether in geslingerd, waarbij sommigen (lees: Jeroen) erin slaagden om al in 1.5 minuut de zieleroerselen van een ander (lees: Maaike) te verwoorden.

Hollandser kan het niet. Zet Giel Beelen met Eric Corton en Sanne Hans op een Chesterfield tussen de koeien en de TV dokter zou een hele zomerweek niet wegzappen.

1 opmerking:

  1. Zit op dit moment via rtl gemist te kijken naar de 2e aflevering met Tijl Beckand (wie?) en Anouk. Het duurt gewoon te lang. Kijken is een groot woord, zit al bijna 20 minuten gewoon andere pagina's van het internet te openen en luister maar verder naar het gekwek. Ben het nu zat na 43 minuten, zet het uit. Duurt dit echt normaal 1,5 uur?
    Haar eerste talkshow was nog lekker vlot, maar dat is al ruim 25 jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen