zondag 23 juni 2013

I'm back...! Return of the TV dokter

De EntXP Emmy. Mooi en glanzend.
Daar leek de TV dokter toch echt even van de aarbodem verdwenen. Zo erg is het niet, want de financiële crisis moet wel flink erger worden voor zij zich aanmeldt voor 'Mars One' of andere (al dan niet extraterrestriale) gekheid. Feit is wel dat de TV dokter druk aan het solliciteren is geweest. Zij is tenslotte ook maar een mens en er moet brood op de plank. Volgens de laatste berichten is er hoop aan de horizon en dus heeft zij zowaar ook weer tijd om te schrijven en het daarvoor benodigde bronmateriaal te bekijken.

Daarbij, welke week is een beter moment voor haar pseudo comeback dan de week waarin alle Entertainment Experience deelnemers op de foto mochten met de verdiend gewonnen Emmy Award? De TV dokter laat zichzelf graag in de waan dat zij toch op z'n minst een kleine bijdrage aan het cross-mediale succes van dit project heeft weten te leveren (een jaar gratis kabel/internet van Ziggo zou een aardig bedankje zijn, maar helaas, het bleef afgelopen donderdag bij gratis drank en bitterballen en ook dat was vriendelijk).

Aanschouw het elektron.


Tijdens het borrelen rees de vraag waar de naam Emmy eigenlijk vandaan kwam. Anders dan bij de Academy Award, beter bekend als de Oscar, is hier geen vernoeming naar een vage oom of tante in het spel*. Nee, 'Emmy' is een verbastering van 'Immy', op zijn beurt weer verwijzend naar een vroeg 'image orthicon camera' (Stephan Brenninkmeijer kan ons vast wel even uitleggen wat dat precies is - de TV dokter heeft genoeg gegoogeld voor vandaag). Inderdaad een vrij technische origine dus, die naam.

Maar kijk eens goed naar de award zelf. Ook die is namelijk een prachtig samensmeltsel van Kunst en Wetenschap: de gevleugelde muze (arts) houdt een atoom vast (science). En daarbij draait het vooral om het elektron dat u daar in een baan rond de (niet zichtbare) kern ziet cirkelen.
Een elektron?
Jazeker, want een orthicon tube is als u het de TV dokter vraagt in goed Nederlandse niets anders dan een elektronenbuis. En die werkt louter en alleen bij gratie van bewegende elektronen die, zoals u ongetwijfeld weet, van de negatief geladen kathode naar de positief geladen anode bewegen.

Zie daar de symboliek van de Emmy.

Mocht u zich nu ook afvragen waar de belangrijkste musical prijzen (de Tony Awards) hun naam vandaan hebben en waarom de Razzies als enige niet naar een roepnaam vernoemd zijn, lees dan elders verder. Uiterst boeiende materie.

* De TV dokter wist niet beter dan dat de Oscar genoemd was naar iemands oom vanwege de treffende gelijkenis (arme oom), maar kennelijk is ook die oorsprong onderwerp van debat, getuige Wikipedia. Is dan niets meer zeker in deze wereld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten