zondag 31 mei 2015

De Surprise

In sluimerstand hoorde de TV dokter vorige week een interview met Mike van Diem op de radio. Of las zij het in de krant? Hoe dan ook, zij was nog niet wakker en de informatie kwam slechts binnen in haar onderbewustzijn. Iets over kastelen in Ierland en Frankrijk die naadloos aan elkaar ge-edit waren, waardoor zich toch een concrete gedachte in haar hoofd nestelde: die nieuwe film van Van Diem, daar moest zij heen. Afgelopen vrijdag voegde de TV dokter de daad bij het woord. In de spiksplinternieuwe Filmhallen (die een blogpost op zich waard zijn) in Amsterdam bezocht zij 'De Surprise'.
Vrijwel alles klopt aan deze parel, die de klasse van een jaren '50 film met Audrey Hepburn ademt en de grandeur van een Brits kostuumdrama heeft, om deze kwaliteiten vervolgens samen te smelten tot een tijdloos en sprookjesachtig geheel. Magisch realisme anno 2015.

Georgina Verbaan heeft zich ontpopt tot een leading lady die je als regisseur volstrekt geloofwaardig in willekeurig welk genre kunt casten (wat uitstekend van pas komt in De Surprise, want de film zet je voortdurend op het verkeerde been doordat hij dan weer (romantische) komedie, dan weer drama, dan weer actie is). Jeroen van Koningsbrugge, die eerder dit jaar als enige overtuigde in The Passion, zet een heer van stand neer met bijzondere trekjes, maar maakt van de wereldvreemde Jacob nimmer een karikatuur.

Zoals zoveel films is De Surprise gebaseerd op een kort verhaal. Interessant genoeg lenen die zich vaak beter voor een speelfilm van twee uur dan een volledige roman. Neem bijvoorbeeld 'The Curious Case of Benjamin Button' (oorspronkelijk een kort verhaal van F. Scott Fitzgerald) of het werk van science fiction auteur Philip K. Dick, die onder andere een short story met de titel 'Minority Report' schreef (verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol). Complexe concepten waar weinig woorden, maar gelukkig wel een hoop meters film, aan vuil zijn gemaakt.
De Surprise is gebaseerd op een verhaal van Belcampo. Mocht u het willen lezen, dan kunt u dat met een gerust hart doen, zowel voor als na het zien van de film. Echte spoilers zitten er niet in. Belcampo leverde de ingrediënten, maar Van Diem heeft er wel iets heel lekkers mee gekookt...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten