maandag 4 augustus 2014

Rillingen over de rug

De TV dokter wil deze zomer nog twee films zien: 'Boyhood' en 'Lucy'. Voor de eerste is het tot nu toe veel te mooi weer geweest. De tweede draait pas sinds vorige week. Dat weet de TV dokter, omdat er overal filmposters in de tramhokjes hangen. Dit is de filmposter die de TV dokter vorige week zag en waarvan spontaan alle haren op haar armen overeind gingen staan:

Tot zover het mooie weer. De hemel brak open en huilde.

U moet weten, toen de TV dokter klein was had zij een leraar op de lagere school die als klein jongetje nog voor het verzet krantjes had rond gebracht. Hij kon prachtig over de oorlog vertellen. Om ervoor te zorgen dat het niet al te veel op een spannend jongensboek ging lijken, maakte hij met de klas ook altijd werkstukken. We kregen dan echte voedselbonnen om erin te plakken en schreven teksten waarvoor we eigenlijk nog veel te klein waren. Zoals 'nooit weer'. En we knipten slecht gekopieerde fotootjes uit om de boel te illustreren. Dit soort fotootjes:


De TV dokter moet de laatste tijd vaak terugdenken aan die lessen op de lagere school, want er is een hoop tuig van de richel dat de laatste tijd afglijdt tot een niveau waar haar de rillingen van over de rug lopen. En dus stond de TV dokter vorige week voor het eerst van haar leven klaar om een klacht in te dienen bij het meldpunt discriminatie. Niet omdat zij zich persoonlijk gekwetst voelde maar om een weemakend onderbuikgevoel van algehele onvrede te rapporteren. Helaas bleek je op de meldpunt website geen foto te kunnen uploaden. En dus besloot de TV dokter om hem dan maar hier te plakken, in haar huidige werkstuk. Als een melding van discriminatie. Als een aanklacht. Als een schreeuw van wanhoop. Zij had gehoopt dat de mensheid in de 21e eeuw een stukje wijzer was geworden. Don't prove her wrong, Nederland. Don't prove her wrong...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten