woensdag 2 januari 2013

The Torch Has Been Passed


Magische woorden van John F. Kennedy bij zijn inaugurele rede in 1961. Een nieuwe generatie ("born in this century") had het roer overgenomen. We zijn een halve eeuw verder en opnieuw vindt een machtswisseling plaats. De babyboomers gaan langzaam met pensioen en dus, zo herinnerden de jaaroverzichten ons, bestaat het huidige kabinet uit veertigers.
Ook de oudejaarsconference bracht een nieuw geluid. Geen Freek. Geen Youp. Maar zes man/vrouw sterk op het toneel in een up tempo cabaret dat de titel "het eerlijke verhaal" had meegekregen. Het was een verademing. Alles zat er in. Met twee running jokes (Kromowidjojo en Finland) en fijnzinnige taalvaardigheid (bye sukkel). Een sign of the times, van Fifty Shades of Grey tot een stille tocht voor een bultruggin. Gestaafd door factcheckers en thematisch opgehangen aan onze nationale held en knuffelastronaut.
Eric van Muiswinkel en Sanne Wallis de Vries hebben hun houdbaarheid inmiddels wel bewezen. Laten we hopen dat de overige cabaretiers (de duo's Van der Laan & Woe en Urgert & van Deudekom, beter bekend als de mannen uit Paul de Leeuw's wiekentkwis) met zorg geprogrammeerd worden. Alles om te voorkomen dat er een overkill aan deze mannen komt (wie naar de 2012 wetenschapskwis -niet de nationale van de VPRO, maar die andere, van de NTR) op 28 december keek had Robert en Joep daar tenslotte ook al in een erg factcheckende conformatie langs zien komen), zodat deze frisse wind nog even kan blijven waaien. Op deze lichting raakt de TV dokter graag liever nog even niet uitgekeken.



Waarbij zij de noodzaak voelt toe te voegen dat aan deze bewondering/wens meer ten grondslag ligt dan de krullen en sterke buikspieren van Niels (astronautenkrukje, anyone?). In de telefilm Midzomernacht (2011) acteerde hij ook een aardig potje weg.

Sorry Youp.
Sorry Freek.
The torch has been passed to a new generation.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten