maandag 25 juni 2012

Cosmopolis

Bron: De interwebz
De TV dokter neemt haar woorden terug.

Ook in de bioscoop zouden voorbespreking, naslagwerk en een paar handige pointers af en toe niet misstaan. Zij bezocht 'Cosmopolis', de nieuwe David Cronenberg met Robert Pattinson, dacht geregeld: "waar zit ik in vredesnaam naar te kijken", maar bleef toch geïntrigeerd.



Cosmopolis vertelt het verhaal van een jonge, veel te rijke jongeman die in zijn limousine (maatje tank-meets-spaceship) door de straten van New York rijdt.

Zijn doel?
'A haircut'.
In een goed verhaal zijn de stakes altijd high, maar vreemd genoeg volstaat deze queeste.



De geschiedenis herhaalt zich:
De internet bubble burst van 2000
laat zich moeiteloos vertalen
naar de huidige crisis.
Houdt het dan nooit op?!?
Tegen deze achtergrond van als-je-haar-maar-goed-zit, brokkelt niet alleen de maatschappij (buiten de geluiddichte limo voltrekt zich een als Occupy vermomde Apocalyps) maar ook de façade van Eric Packer steeds verder af. Na afloop was de TV dokter een beetje moe, een beetje verbaasd en een beetje in de war. Ongeveer zoals ooit na het zien van de allereerste Matrix. Alle symboliek liet zich pas na enige reflectie duiden.

Overdadige actie of visueel geweld ontbreken in Cosmopolis, maar de TV dokter belooft dat dit prostaatonderzoek u nog lang zal bijblijven.
Kortom: Deze Cronenberg is het aanzien stukken meer waard dan 'A Dangerous Method'. Al is wat psychische ondersteuning en/of een goed gesprek na afloop wel aan te raden, want u zult er nog wel even over blijven nadenken. Zij zet in elk geval het boek van Don DeLillo waarop de film gebaseerd is op haar leeslijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten