zaterdag 13 juli 2013

It's a disaster

Op zoek naar een TGIF film zapte de TV dokter door het door haar kabelprovider aangeboden On Demand menu*. Echt spannend klonk het niet, maar dankzij America Ferrera en Julia Stiles bleef de TV dokter hangen** bij "It's a disaster". Zie hier de movie poster en de eerste zinnen uit de omschrijving:


"Vier jonge stellen komen om de zoveel tijd bij elkaar voor een zondagse brunch. Het is een saaie gewoonte geworden waar geen van allen nog iets mee heeft. Maar deze keer belooft het interessanter te worden. Emma en Pete hebben namelijk besloten om te gaan scheiden. De relatie van de neurotische Hedy en Hal verloopt stroef. De moderne hippies Lexie en Buck zijn nog altijd smoorverliefd op elkaar maar geloven in een open relatie en vrije seks. Tenslotte is er Tracy, die nooit een relatie in stand kan houden. "
Prima vrijdagavondkost, dus. En toegegeven, onderbewust was het waarschijnlijk dat Alles is Liefde meets Love Actually lintje dat de TV dokter over de streep trok.


Het begon wat kabbelend, spitsige dialogen, beetje snappy karaktergedoe. Allemaal prima. En toen...
SPOILER ALERT!



Kaboem! Letterlijk. Ineens stond er een buurman in een hazard suit in de woonkamer en viel het te laat arriverende stelletje dood neer op de oprijlaan omdat er een chemische bom was ontploft. De TV dokter was eventjes helemaal van haar apropos en kon zich wat dat betreft goed identificeren met de karakters die een brunch zagen ontaarden in een monster-in-the-house (nou ja, in dit geval outside-the-house) movie. Scenarioschrijver en regisseur Tod Berger bleef gaandeweg het verhaal prima balanceren op de lijn tussen realisme en absurdisme. Elke kleine set up had een prachtige pay-off (de satelliteradio en de auto accu, de douchetelefoon op batterijen die overspel onthult, het dode stelletje op de oprit waar eerst de zwarte kraaien op afkomen en waar even later de zwarte kraaien ook dood omheen liggen) en de twist waarbij een van de karakters niet blijkt de zijn zoals iedereen dacht: eigenlijk een verbazingwekkend intelligent in elkaar gezette film, mits je van galgenhumor houdt.

Het was dus maar goed dat de weigerende communicatie tussen de afstandsbediening en het digitale TV kastje de TV dokter ervan had weerhouden om ook het tweede deel van de beschrijving te kunnen lezen, want die had deze onverwachte turn of events verraden:

"Dan komt het bericht door dat er een chemisch ongeval in de buurt is gebeurd en dat iedereen binnen moet blijven met gesloten ramen en deuren. De spanning is te snijden nu ze gedwongen zijn voor onbepaalde tijd op elkaars lip te zitten. Haat en nijd, romantiek, jaloezie en opbloeiende en hervonden liefde gieren door het afgesloten huis. Uiteindelijk probeert iedereen te ontdekken of ze de ware hebben gevonden. Of juist niet...."

Zonder deze aankondiging was de film een stuk sterker.

Ook dankzij die movieposter met die vrolijke rode strik, trouwens. Wat dit zijn de cover van de Blue Ray' (links) en de echte' movieposter (rechts).
Die schreeuwen nou niet echt lang leve de gezelligheid. Of TGIF.






* Bij deze meteen een oproep aan alle technerds om, sooner rather than later, iets te doen aan de totale langzame gruwel die het digitale TV kastje is. De provider maakt niet uit al spant de KPN momenteel de kroon voor wat betreft totale non-responsiveness op woest drukken op de afstandsbediening. Ziggo blijft minder vaak hangen, maar veel meer dan de TV dokter lief is. Zo gruwelijk underdesigned als de App Store is vergeleken bij allerhande fancy Apps, zo Atari is het gemiddelde zapmenu van fancy all-in-one paketten. Doe er wat aan! 

** Dit keer uit vrije wil en niet vanwege een onwelwillende pijltje-omlaag respons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten