zondag 31 maart 2013

Vrolijk Pasen!


zaterdag 16 maart 2013

Van der Laan en Woe: Buutvrij!

Foto uit de voorstelling Buutvrij van Niels van der Laan en Jeroen Woe
Bron: De Facebook pagina van beide heren.
Fotograaf Charlotte van Ouwerkerk legde ze vast.
'Buutvrij', de nieuwe voorstelling van Niels Van der Laan en Jeroen Woe is alom lovend ontvangen. Maar dat had u natuurlijk al lang op Facebook gelezen. Zo lovend, dat het niet mee viel nog kaartjes te krijgen. Daar zal ook hun dynamische optreden in de conference met Oudjaar aan hebben bijgedragen. En eerlijk is eerlijk: dat was ook voor de TV dokter de druppel die haar deed besluiten om nu maar eens naar de heren te gaan kijken in het theater.
Nu moet gezegd dat de TV dokter een aantal jaren in het buitenland heeft gewoond, waardoor de opkomst van Van der Laan en Woe (voorheen 'Geen Familie', maar waarom nu geen 'Geen Familie' meer?) aan haar voorbij was gegaan. Een grappig verschijnsel overigens, emigreren. Je loopt hele culturele revoluties mis. De TV dokter vertrok uit het land van Acda en de Munnik en kwam terug in het Nederland van Nick en Simon. But I digress.
Het lukte haar zowaar een zielig overgebleven stoel op de kop te tikken ergens op een goede rij pontificaal in het midden en zag 'Buutvrij' afgelopen vrijdag in Amstelveen.

Het begin van de voorstelling roept direct hoge verwachtingen op. Wat een subliem staaltje muziektheater. Het laatste dat de TV dokter hier wil doen is mooie vondsten verklappen, want 'Buutvrij' zit zo strak in elkaar gemonteerd dat je je er maar beter door kunt laten overrompelen. Zij gunt het iedereen om 'Met z'n tweeën', een lied over een stel boezemvrienden, voor het eerst te horen.
Hoe ze het klaarspelen is de TV dokter niet helemaal duidelijk, maar Van der Laan en Woe slagen erin om geen typetjes maar echte personages tot leven te roepen. Die overstresste yuppenvaders in het park? Je ziet zo hun thuissituatie voor je (RTL's Divorce waiting to happen). De bedachtzame politicus? Je kunt je voorstellen hoe hij zichzelf zielig op het toilet in de tweede kamer moed in spreekt voor hij het journaille onder ogen durft te komen. De oude man die Bingo speelt? Je voelt de liefde van 60 jaar huwelijk onder zijn leden.
Deze oude man en de Twentse boer (hij klinkt hier en daar wat Drents of Gronings maar zegt een krentewegge in de oven te hebben liggen) vormen het broodnodige rustpunt in een voorstelling waarin verder de waanzin van de maatschappij op sublieme wijze op de hak wordt genomen.

Foto uit de voorstelling Buutvrij van Niels van der Laan en Jeroen Woe
Alles is rustig.
Bron: ook van Facebook, natuurlijk.
Fotograaf: Charlotte van Ouwerkerk
De grootste ontdekking van de avond? 
Ten eerste Jeroen Woe. De TV dokter wil niets af doen aan Van der Laan, die als geen ander kan schakelen en helemaal niets fout deed. Maar waar Niels van der Laan op camera een magische uitstraling heeft, zoog Woe in het theater als een magneet de aandacht naar zich toe. 
Ten tweede de realisatie dat wat je niet doet (of zegt, of wilt) het publiek ook een hele avond in de ban kan houden.

Het enige minpuntje van de voorstelling was de allerlaatste zin. De TV dokter voelde hem aankomen, maar wilde niet dat hij zou worden uitgesproken, omdat het dan voorbij zou zijn. Jeroen Woe deed het net iets te snel.

Kortom, de TV dokter zou zeggen: Struin de lijst met speeldata af naar de laatste kaarten en bezorg die eenzaam overgebleven stoelen ook een fijne avond.

Ook in de ouwe doos (anno 2003) hadden ze al heel wat in hun mars.

Stephan B. en zijn Lotgenoten

premiere lotgenoten film JT Apeldoorn Stephan Brenninkmeijer
De rode loper lag uit in de Nieuwstraat in Apeldoorn, afgelopen woensdag. Niet alleen de locale media, maar ook het team van 'Films & Sterren' stond te kleumen in de kou om de cast en crew het hemd van het lijf te vragen. Verschil moet er wezen, en dus stond René Mioch binnen al aan de prosecco. Kortom, een heuse red carpet premiere voor 'Lotgenoten', de film die regisseur Stephan Brenninkmeijer maakte in het kader van de Entertainment Experience en die door de pers al "Verhoeveniaanser dan Verhoevens origineel" is genoemd.
Zelfs TV review was helemaal uit Duitsland overgekomen (iets wat EntXP en Paul Verhoeven niet voor elkaar hadden weten te krijgen in september). Het was gezellig. Dokky, Gwen (die alweer uw stem nodig heeft, ditmaal om een reis om de wereld te winnen), Eric van der Velden, Luuk Degen, Joost Buitenweg (die geroutineerd de Q&A na afloop in goede banen wist te leiden): ze waren er allemaal.
Het moge duidelijk zijn dat de community Stephan Brenninkmeijer en IO filmproducties een warm hart toedraagt. En dus trok de TV dokter voor de gelegenheid ook maar weer een leuk jurkje aan.

Maar natuurlijk ging het eigenlijk maar om één ding: Hoe zag 'Lotgenoten' eruit op het grote scherm? Heeft Brenninkmeijer inderdaad een vat met nieuw acteer-, maak en productietalent weten aan te boren?

De TV dokter moet eerlijk toegeven dat zij, na haar diepgaande betrokkenheid bij dit project, niet meer met verse ogen naar de film kon kijken en doen alsof zij alles voor het eerst zag. Dat had ook z'n voordelen, want zo zag zij dat Brenninkmeijer nog flink de moeite heeft genomen om al ingezette plotlijnen nog wat extra nadruk of achtergrond informatie mee te nemen door bijvoorbeeld de thuissituatie van Wim en de volle agenda van Merel al vroeg en fijntjes te introduceren (al vraagt de TV dokter zich af of de niet ingewijde kijker die korte Merel/Wendy scène in het begin überhaupt weet te plaatsen). En dat hij de one-take scene op het verjaardagsfeest toch wat in stukken geknipt leek te hebben om de vaart er iets beter in te houden. Kortom, er is met veel liefde een volwaardig eindproduct gerealiseerd waarin alle karakters een backstory hebben (na afloop kun je niet anders dan sympathie hebben voor Wim). 
Over het verhaal zelf zal de TV dokter hier verder niets loslaten. Aanvankelijk netjes binnen de plotlijnen van Paul en Robert gekleurd, liet IO filmproducties al snel de teugels vieren om vervolgens een hele eigen draai aan de besognes van Albrecht en co. te geven. Het is allemaal misschien een beetje too much en over the top, maar film mag en moet nu eenmaal een beetje larger than life zijn, nietwaar? 

Wat verder opviel? De vaart waarmee het verhaal in gang werd gezet. Zelden zo'n dynamische aantiteling gezien. En de acteurs. Brenninkmeijer heeft er een paar uitgezocht die in elk geval qua looks in de wieg lijken te zijn gelegd om op het grote scherm geprojecteerd te worden. De kop van Mischa van der Klei (Fred) spat van het doek. Martijn van Hese (Tobias) laat hier en daar een knap staaltje komische timing zien. Over Marleen Maathuis (Merel) is al genoeg de loftrompet gestoken, maar de TV dokter wil toch even een lans breken voor Fransie Groenendijk (Lieke), die wat haar betreft een erg prettige naturel heeft en die zo maar eens de Sandra Bullock van de lage landen zou kunnen worden. Zo kan ook Cas van der Sande (Wim) makkelijk wat vaker worden ingehuurd. Echt zo'n character-actor kop die geloofwaardig van alles en nog wat kan spelen. Er gaan grote filmrollen naar mindere goden. Kort samengevat, 'Lotgenoten' verdient het best om gezien te worden. 

Pas over ruim een week gaat 'Steekspel', de film van Paul Verhoeven, in première. In een laatste poging de EntXP community nog een poot uit de draaien, krijg je daarvoor als persoon-met-een-profiel-op-de-EntXP-website het 5e kaartje gratis. De TV dokter weet niet hoe het met de rest van Nederland zit, maar de laatste keer dat zij met meer dan vier mensen naar de bioscoop ging was 'Ronja de Roversdochter' een hit en eindigde de middag met ezeltje prik, knakworsten en appelmoes. Omdat de film van Paul net iets te kort is voor een echte, volwaardige vertoning, wordt hij voorafgegaan door een documentaire over het maakproces. De TV dokter is benieuwd, maar heeft zo haar vermoedens dat die wel zal zijn samengesteld uit materiaal dat al lang en breed op Veronica te zien is geweest. Als de premiere van 'Lotgenoten' iets liet zien, was het wel dat hier een mooie kans is blijven liggen: Who cares about 'Paul's Experience?' Een back-to-back release van 'Steekspel' en 'Lotgenoten' was pas echt interessant geweest, om zo te laten zien hoe je met hetzelfde bronmateriaal tot volstrekt verschillende resultaten kunt komen. Het heeft niet zo mogen zijn. Voor 'Lotgenoten' is dat misschien maar beter: de film is zijn eigen release prima waard. Daar heeft Brenninkmeijer Paul Verhoeven niet voor nodig.
Applaus voor de cast en crew van 'Lotgenoten'

'Lotgenoten' draait nog t/m 19 maart in de bioscoop in Apeldoorn, beleeft op 26 maart zijn premiere in Breda en is tevens on demand te bekijken. Wie er geen genoeg van kan krijgen, kan de film ook op DVD kopen. Langzaam door de aftiteling heen scrollen en dan zult u zien dat ook de TV dokter nog langs komt bij de bedankjes. Jazeker: scriptdokteren kan zij ook! Niet dat het script van Fleur Jansen nog veel werk nodig had, natuurlijk.

zaterdag 2 maart 2013

Intermezzo


Geheel onbedoeld heeft de TV dokter geschitterd door afwezigheid, de afgelopen maand. Hoe het er de komende tijd uit gaat zien, laat zij ook nog even in het ongewisse. De reden is, banaal genoeg, dat zij volledig werd (en naar het zich laat aanzien, wordt) opgeslokt door andere werkzaamheden (a.k.a. pogingen om straks nog brood op de plank te hebben). Er is nauwelijks tijd om de televisie aan te zetten, laat staan om er dan vervolgens nog iets zinnigs over te zeggen.

Het goede nieuws is, dat aan deze periode een eind gaat komen. Het slechte nieuws is, dat het vooralsnog een open einde betreft. Nu heeft de TV dokter daar bij film en televisie al een hekel aan, dus u kunt zich voorstellen dat dit in werkelijkheid nog wat extra stress met zich meebrengt.
Nog even volhouden dus*.
En wie weet.
Misschien heeft de TV dokter in de herfst wel ineens zeeën van tijd over om haar gedachten de wereld in te sturen. Al is het dan te hopen (gezien dat brood en die plank enzo) dat iemand haar daarvoor gaat betalen.

* Gelukkig heeft de TV dokter dankzij een fikse jetlag de afgelopen nacht nog wel even wat kwaliteitstelevisie kunnen bijkijken, dus er wordt hier de komende week in elk geval nog iets vermeld. Erewoord.