zondag 1 juli 2012

@astro_andre

De TV dokter gaat ze missen, de prachtige plaatjes die André Kuipers de afgelopen maanden vanuit de ruimte naar beneden Twitterde. Hij bracht de wonderen van ons galactische ecosysteem op indrukwekkende en kunstzinnige wijze dichterbij, en heeft met zijn (muti)media acties ongetwijfeld eigenhandig een hele nieuwe generatie enthousiast gemaakt voor wetenschap, onderzoek en het nieuwe ontdekkingsreizen. Dus laten we wel wezen, het onbetwistbare hoogtepunt van vandaag was de veilige terugkeer van @astro_andre op de Kazachstaanse steppe.
En ook daar maakte onze nationale trots in een klap goed wat een elf man sterk Oranje deze zomer heeft laten liggen: Als een echte vent zat hij daar tussen de zeer USSR ogende Russische commandant en de volledig ingestorte Amerikaan. Even guitig en enthousiast als altijd. Een astronaut waar Buzz Lightyear een voorbeeld aan kan nemen, en waarvan je dacht dat ze alleen in de jaren '60 zo gemaakt werden.

Lichamelijk belabberd, maar mentaal uitstekend

Hoe onterecht dan ook dat hij desondanks in een beschrijving van de landing door de Houston Chronicle genegeerd werd. Om nog maar te zwijgen over het Stalinistische staaltje geschiedvervalsing dat in datzelfde bericht gepleegd werd. Want laat de TV dokter u op het hart drukken, dat op alle mogelijke manieren waarop Pettit uit de capsule kwam, het niet als tweede en zeker niet vrolijk keuvelend was:

Kononenko was the first to be extracted from the descent module. He looked pale and tired, but medical staff announced him healthy. Pettit, second out of the module, was heard to say: "It's good to be home."

En it is. Good to be home. Maar wat zal de TV dokter zijn verslagen gaan missen. En daarom:
Dank je wel, @astro_andre, voor het delen van al je astronomische genot en moge je ster blijven rijzen, to infinity and beyond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten