woensdag 19 december 2012

Divorce: Over mannen van een zekere leeftijd

De TV dokter had het zich niet zo gerealiseerd, met al het voetbal en voornamelijk heren politici op de buis, maar er was kennelijk een markt segment dat zich niet aangesproken voelde door het programma aanbod.
En dan hebben we het niet over één of ander obscuur groepje Friezen (zij hebben Johannes) of Twentenaren (zij hebben Giel en consorten), maar over De Man Die Geen Wilde Jonge Vent meer is. Bij wie het sixpack langzaam verandert in het eerste zwembandje. Bij wie de haargrens zich allengs verder terugtrekt. Kortom, het gaat hier toch al snel over een kwart van de natie.

En dus was daar de afgelopen herfst ineens 'mannen van een zekere leeftijd'. Verpakt als infotainment, maar in werkelijkheid een egotrip-slash-afzeikmonument voor Viggo Waas. Waarin we leerden dat er kennelijk toiletten bestaan waarop je de sterkte van de plasstraal kunt detecteren. En dat je die kunt flessen door voorafgaand aan je consult bij de uroloog eerst een jerrycan water leeg te drinken. Waarin Heren Die Zij Hoog Heeft Zitten (zoals Gijs Scholten van Aschat) de TV dokter voor het oog van de camera toevertrouwden dat het ook wel lekker rustig is, wat minder zin in seks hebben. Alleen Peter Heerschop gaf de indruk niet uit het raam te willen springen van ongeluk en ontevredenheid, maar hij ging gaandeweg steeds meer twijfelen aan zijn wallen en (on)aantrekkelijkheid. Peer pressure in de locker room. Of de Nederlandse man is meer metro dan de TV dokter ooit heeft durven vermoeden, of het was allemaal vet doorgestoken kaart.

Afgelopen zondag beleefde 'Divorce' zijn premiere. Ook hier draait het om een paar mannen die vroeger gewoon een cabriolet en een minnares zouden hebben genomen. Maar anno 2012 worstelt de Nederlandse man met de sleur van zijn huiselijk geluk. En dus lieten de makers van Gooische Vrouwen (waaronder Wil Koopman en Linda de Mol, die zich ditmaal gelukkig heeft weten in te houden tot het accepteren van een bijrol als cardioloog. Niets ten nadele van Linda, maar je kunt ook teveel op de televisie zijn) zich inspireren tot een nieuwe dramaserie. Tenminste, zo wordt het verkocht. Er viel in de eerste aflevering meer te lachen dan in de gemiddelde Nederlandse komedie, dus dat 'drama' is ook maar een label.

'Divorce' draait om Boudewijn en Sophie (Jeroen Spitzenberger en Chantal Janzen), David en Tamar (Dirk Zeelenberg en Carly Wijs) en Joris en Joyce (Waldemar Torenstra en Katja Herbers). In de eerste aflevering lopen al deze drie relaties op de klippen en belanden Boudewijn, David en Joris in een leegstaande villa waar Joris aan het klussen is. Wat opviel in de eerste aflevering? Dat vooral het karakterweb wel goed in elkaar lijkt te zitten. David en Tamar zijn uitgerangeerd. Zestien jaar samen, een lastige puberdochter. David doet alles voor Tamar en pakt haar met fluwelen handschoentjes aan. Carly Wijs speelt met verve een takkenwijf waardoor de goeiigheid van Dirk Zeelenberg des te treuriger wordt. Boudewijn en Sophie zijn jong, snel, hip en succesvol. Helaas laat Boudewijn zich verleiden door een overbuurvrouw die hem in de voetbalkantine letterlijk de kleren van het lijf rukt. Prachtig was vooral de understatement en onuitgesproken woede van Sophie wanneer ze hem het huis uitzet. Waldemar Torenstra kwam in de eerste aflevering nog niet helemaal uit de verf. Hij werd vooral neergezet als een lieve bouwvakker. Zo'n coca-cola light break waar je wel eens een beschuitje mee zou willen eten. Zijn tijd komt nog wel, want Waldemar heeft meer in zijn mars. Een hysterische Katja Herbers (goed gespeeld, dat wel, maar wel een beetje een karikatuur van een vrouw) die aan het ovuleren was wilde neuken (en snel een beetje) en eiste daardoor de aandacht wat op. Gelukkig weten we inmiddels van Gijs dat dit helemaal niet is waar mannen altijd maar zin in hebben en dus was ook Joris toe aan even iets minder Joyce.

Hoogstwaarschijnlijk iets minder goed ingecalculeerd, maar wel subliem getroffen gezien de gebeurtenissen van de afgelopen weken, was het feit dat een groot deel van de eerste aflevering zich afspeelt rond het voetbalveld, waar de zoontjes van Boudewijn en David spelen. Boudewijn heeft kantinedienst (maar verleent heel andere hand en spandiensten aan de overbuuf) en David staat zich schor te schreeuwen langs de kantlijn. Dat kwam na de gewelddadige dood van een grensrechter in het amateurvoetbal natuurlijk met een hele dubbele lading binnen. Plotseling was het 'filmvoetbal', zoals 'filmseks' ook altijd iets romantischer en minder klungelig is dan echte. De manier waarop Dirk Zeelenberg naar zijn hart greep tijdens het aanmoedigen van de F-jes doet in elk geval vermoeden wiens cardioloog Linda de Mol binnenkort gaat spelen...

Volgens de vooraankondigingen gaat zich bij de drie heren de komende weken een 'hechte vriendschap' ontwikkelen. Laten we hopen dat die wat meer diepgang heeft dan de laatste male-bonding/long-term-friendship die de TV dokter mocht aanschouwen in 'Husbands' van Toneelgroep Amsterdam. Dat was zoveel geschreeuw en weinig wol dat we daarvoor geen 'Divorce' nodig hebben. Met een dramatisch sausje erover zal de gemiddelde man zich er misschien wat minder in herkennen, maar ach. Dan blijft er nog altijd driekwart van het marktsegment over om de pijlen op de richten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten