zaterdag 16 maart 2013

Van der Laan en Woe: Buutvrij!

Foto uit de voorstelling Buutvrij van Niels van der Laan en Jeroen Woe
Bron: De Facebook pagina van beide heren.
Fotograaf Charlotte van Ouwerkerk legde ze vast.
'Buutvrij', de nieuwe voorstelling van Niels Van der Laan en Jeroen Woe is alom lovend ontvangen. Maar dat had u natuurlijk al lang op Facebook gelezen. Zo lovend, dat het niet mee viel nog kaartjes te krijgen. Daar zal ook hun dynamische optreden in de conference met Oudjaar aan hebben bijgedragen. En eerlijk is eerlijk: dat was ook voor de TV dokter de druppel die haar deed besluiten om nu maar eens naar de heren te gaan kijken in het theater.
Nu moet gezegd dat de TV dokter een aantal jaren in het buitenland heeft gewoond, waardoor de opkomst van Van der Laan en Woe (voorheen 'Geen Familie', maar waarom nu geen 'Geen Familie' meer?) aan haar voorbij was gegaan. Een grappig verschijnsel overigens, emigreren. Je loopt hele culturele revoluties mis. De TV dokter vertrok uit het land van Acda en de Munnik en kwam terug in het Nederland van Nick en Simon. But I digress.
Het lukte haar zowaar een zielig overgebleven stoel op de kop te tikken ergens op een goede rij pontificaal in het midden en zag 'Buutvrij' afgelopen vrijdag in Amstelveen.

Het begin van de voorstelling roept direct hoge verwachtingen op. Wat een subliem staaltje muziektheater. Het laatste dat de TV dokter hier wil doen is mooie vondsten verklappen, want 'Buutvrij' zit zo strak in elkaar gemonteerd dat je je er maar beter door kunt laten overrompelen. Zij gunt het iedereen om 'Met z'n tweeën', een lied over een stel boezemvrienden, voor het eerst te horen.
Hoe ze het klaarspelen is de TV dokter niet helemaal duidelijk, maar Van der Laan en Woe slagen erin om geen typetjes maar echte personages tot leven te roepen. Die overstresste yuppenvaders in het park? Je ziet zo hun thuissituatie voor je (RTL's Divorce waiting to happen). De bedachtzame politicus? Je kunt je voorstellen hoe hij zichzelf zielig op het toilet in de tweede kamer moed in spreekt voor hij het journaille onder ogen durft te komen. De oude man die Bingo speelt? Je voelt de liefde van 60 jaar huwelijk onder zijn leden.
Deze oude man en de Twentse boer (hij klinkt hier en daar wat Drents of Gronings maar zegt een krentewegge in de oven te hebben liggen) vormen het broodnodige rustpunt in een voorstelling waarin verder de waanzin van de maatschappij op sublieme wijze op de hak wordt genomen.

Foto uit de voorstelling Buutvrij van Niels van der Laan en Jeroen Woe
Alles is rustig.
Bron: ook van Facebook, natuurlijk.
Fotograaf: Charlotte van Ouwerkerk
De grootste ontdekking van de avond? 
Ten eerste Jeroen Woe. De TV dokter wil niets af doen aan Van der Laan, die als geen ander kan schakelen en helemaal niets fout deed. Maar waar Niels van der Laan op camera een magische uitstraling heeft, zoog Woe in het theater als een magneet de aandacht naar zich toe. 
Ten tweede de realisatie dat wat je niet doet (of zegt, of wilt) het publiek ook een hele avond in de ban kan houden.

Het enige minpuntje van de voorstelling was de allerlaatste zin. De TV dokter voelde hem aankomen, maar wilde niet dat hij zou worden uitgesproken, omdat het dan voorbij zou zijn. Jeroen Woe deed het net iets te snel.

Kortom, de TV dokter zou zeggen: Struin de lijst met speeldata af naar de laatste kaarten en bezorg die eenzaam overgebleven stoelen ook een fijne avond.

Ook in de ouwe doos (anno 2003) hadden ze al heel wat in hun mars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten