zaterdag 28 juli 2012

Team Bella: Ethiek voor Dummies

Stel, je bent 22 en je hebt verkering. Okee, je woont samen. Dus het is wel stevig 'aan'. Je verdient genoeg, dus dat gedeelde huishouden zal wel niet zijn omdat je anders de huur niet kunt opbrengen. En plotseling blijkt er een woeste aantrekkingskracht te bestaan tussen jou en een andere man. Van voorbijgaande aard? Echte liefde? Spannend omdat het verboden is? Wie zal het zeggen.
Hij is 41. En charmant. En succesvol. Oh ja. En getrouwd. Met twee kinderen. En een kruising tussen Gerard Butler en Russell Crowe in goede dagen. In een vlaag van verstandsverbijstering (of op momenten dat je je onbespied waant) nemen je hormonen de regie over en voor je het weet zit je middenin een heftige make-out sessie.

Helaas heet je Kristen Stewart. En dus wordt niet alleen die geheime rendez-vous met een telelens vastgelegd, maar direct op de voorpagina van US Weekly geplempt en tot overmaat van ramp valt het hele Twitterverse over je heen. Iedere halve zool met Wifi (en dat is dus ongeveer iedereen behalve Fokke en Sukke) heeft er een mening over en met dank aan Tim Berners-Lee (weten we weer sinds de openingsceremonie van de Olympics) kunnen ze die ook meteen met de wereld delen.

Wat gebeurt er dan? Nou, kort samengevat is de heersende wereldwijde opinie dan zoiets:


De TV dokter bekijkt het met verbazing. Want alle stront die hier uit te storten valt, lijkt toch grotendeels en met vernietigende verve op Stewart afgevuurd te worden. Is het omdat zij een fan-fantsie verstoord heeft? Heeft ze de magie van Bella en Edward met grof geweld aan gruzelementen geslagen?
Waarom treft plotseling, alsof we een eeuw (wat zeg ik, twee eeuwen) terug in de tijd zijn getransporteerd haar alle blaam? Waarom is zij een 'evil homewrecker' en lijkt Meneer de Regisseur Sanders de dans bijna te ontspringen? Waarom wordt algemeen aangenomen dat zij hem als een zwoele sirene heeft verleid? Waarom bedenkt niemand dat de machtsverhoudingen hier naar alle waarschijnlijkheid eerder andersom liggen? Waarom is de eerste misselijkmakende gedachte die vervolgens in iedereen lijkt op te komen "zo is ze dus aan al haar rollen gekomen?" Waarom wordt voorbij gegaan aan het feit dat je op je 22e (al denk je daar op dat moment zelf misschien anders over) nog geen drol van het leven snapt, zodat er, als er al iemand het hoofd had weten te bieden aan die wervelwind van hormonen, dat de volwassen man in het gezelschap zou moeten zijn geweest die op zijn 41e beter zou moeten weten? Waarom denken mensen, zelf allemaal Roomser dan de Paus natuurlijk, überhaupt dat er in het heetst van de strijd logisch en rationeel wordt nagedacht over de gevolgen van zo'n trist? 

De TV dokter denkt dat ze voor het eerst in Tijdperk Twilight hardop durft te zeggen dat ze nu, in elk geval voor even, Team Bella is*.

* Waarbij wordt aangemerkt dat Robert P. natuurlijk best langs mag komen voor een goed gesprek en een stevige borrel, omdat die wel helemaal ontdaan in de put lijkt te zitten. Wat de TV dokter natuurlijk ook alleen maar van internet weet. Lastig hoor, klokken en klepels. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten