woensdag 1 februari 2012
Deen (1): Een TV dokter op Vlieland
Volgens de laatste berichten ontpopte 'Deen' zich met de eerste aflevering direct tot een waar kijkcijferkanon. Of het dat ook zal blijven is de vraag, maar een serie met Monique van de Ven, Leopold Witte, Liz Snoyink en de Waddeneilanden die al in de eerste paar minuten de indruk geeft een kruising te zijn tussen 'De Brug', 'Sil de Strandjutter' en 'Iris' biedt perspectief. Al krijgt de TV dokter bij Liz Snoyink vooral heftige jaren '80 flashbacks, waarbij vooral een aflevering van Moordspel (mag dat in de remake, alstublieft?) met daarin la Snoyink haar nog levendig bijstaat...
Door 'Deen' op Vlieland te situeren, heeft de serie meteen iets unieks, wat wellicht prima aansluit bij de MAX doelgroep: een gebrek aan gejaagdheid en vooral... een gebrek aan het bereik van de mobiele telefoon. Waar kom je daar nog om, tegenwoordig? Over een jaar of tien moet er helemaal geen film meer te maken zijn waarin nog eens iemand verdwaalt of afgesneden wordt van de bewoonde wereld. Dan is er vast op elke straathoek en in iedere uithoek van de jungle wel GPS of WIFI signaal. Nee, dan Vlieland. Daar leg je voor je het weet het loodje in een duinpan, waar het belsignaal van de meeste providers armoe troef is.
Jammer is het dan ook, dat de halve aflevering erover leek te gaan. Dokter Deen stond vooral heel erg veel een grote partij hulpeloos te zijn met haar waardeloze mobiele telefoon. Echt veel daadkracht straalde deze eilandarts niet uit in. Gelukkig heeft Edwin de Vries een koene ridderrol geschreven voor Leopold Witte, die niet alleen verstand heeft van illegale ladingen tropisch hardhout, maar ook een helikopter kan vliegen. Zo komt er in elk geval nog wat leven in de brouwerij, daar op dat eiland.
Dat ook Vlieland trouwens überhaupt niet zonder mobieltjes kan, bewees de briljante openingsscene, waarin de hele kerkgemeente (predikant incluis) midden onder de preek werd weg gebeld om lekker te gaan jutten. 'Deen' straalde daarmee de gemoedelijkheid uit van een plattelandsdoktersroman die je niet veel meer tegenkomt, tegenwoordig. En meer dan twee miljoen mensen bleken in tijden van crisis en het radicale midden wel toe te zijn aan een stukje onthaasting.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten