woensdag 29 februari 2012

De Week Van De Medische Misser

Voordat er weer een arts zijn beroepsgeheim voorbij praat (wie weet waar goede vriend Tulleken zijn bronnen allemaal heeft zitten), zal de TV dokter u zelf een geheimpje verklappen: Zij was dit afgelopen jaar nog op de EHBO van het VUMC. Daar hingen toen inderdaad briefjes op de schuifdeuren. Er stond iets op over Eyeworks, en dat er gefilmd werd voor een programma.
De TV dokter keek om zich heen. Het was al laat, geen camera te zien. "Nou," dacht ze, "dat is dan nog een geluk bij een ongeluk. Krijg ik in elk geval geen camera in mijn snufferd geduwd."
Naar nu blijkt, was dat echter sowieso niet het geval geweest. Die hingen namelijk verdekt opgesteld in een hoekje*. Zal de TV dokter u nog een geheimpje verklappen? Op zich vindt de TV dokter dat nog helemaal niet zo'n gek idee. Zij weet niet wat erger is namelijk. Totaal in shock een grote camera met snoeren, microfoons en bijbehorende crew onder je neus geschoven krijgen, Rutger van Catricum ernaast, op zoek naar de oneliner waarin het leed zich het beste laat vangen, of je van geen kwaad bewust zijn, je overgeven in de handen van een capabele dokter en later een perfecte registratie van het gebeuren ("Nee echt joh, het was zo'n jaap. Geloof je me niet? Wacht, ik pak de DVD er even bij") thuisgestuurd te krijgen.

En laten we Eyeworks geen mietje noemen: er worden al sinds jaar en dag opnames gemaakt op de EHBO. Maar daar hoorde je niemand over, de afgelopen week. En toch kon de TV dokter zich maar een ding afvragen. Hoe deed de EO dat dan altijd? Daar ziet het er op de beelden toch ook redelijk vaak uit alsof het slachtoffer in kwestie nou niet echt vóór het uitladen uit de ambulance al om toestemming was gevraagd mee te werken aan een televisieprogramma. Zij kan zich de arme sloebers die volledig buiten westen op de brancard gedrapeerd lagen nog wel herinneren. Ook daar zal toch de nodige spannende footage geschoten zijn alvorens de patiënt om het verlenen van medewerking te vragen. Heeft daar nooit een redacteur of cameraman conversaties tussen arts en patiënt opgevangen? Is toen het vertrouwen van de patiënt nooit geschonden?
Nee, het ongevraagd gefilmd worden vindt de TV dokter nog tot daaraantoe. Maar dat je tegenwoordig niet alleen op de naambordjes van de dokters moet speuren om te zien of je niet bent afgescheept met een co-assistent, maar of je misschien gewoon een geïnteresseerde redacteur of schrijver op je dak hebt gekregen, dat wordt natuurlijk een beetje van de gekke. Nu zij het zo opschrijft, kan de TV dokter zich eigenlijk überhaupt niet herinneren dat de haar behandelend arts een naambordje droeg. 
Het zal toch niet... 
Waar is het nummer van meneer Plasman?

* Disclaimer: De TV dokter kon de uitzending vorige week niet live zien en wachtte dus op RTL gemist. Maar in alle consternatie is het programma daar helemaal nooit aangekomen. Dat vindt de TV dokter dus nog veel ernstiger Big Brother toestanden: Net doen of het helemaal nooit heeft bestaan!

3 opmerkingen:

  1. Ah.. maar het grote verschil is dus wel dat bij andere programma's men de camera's ziet en dus (als men op hun privacy gesteld is) ze kan wegsturen, of in ieder geval niet openhartig alles tegen de arts spuien. Ik had het programma ook niet gezien (ik heb een broertje dood aan reality tv) maar ik heb gelezen dat een meisje haar vader wegstuurde om iets aan de dokter te vertellen.

    Het zal inderdaad vast realistischer zijn om onwetend van de camera je lief en leed met een vertrouwenspersoon te delen.

    Maar dan stel ik ook maar meteen voor om Big Brother camera's in de kerk in de biechthokjes te plaatsen en pas NA de biecht te vragen of het uitgezonden mag worden.

    Want daar is het 1 op 1 mee te vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @S.B:
    Natuurlijk, dat begrijpt de TV dokter. Dat van dat wegsturen van de camera's. Al denkt zij nog steeds dat als je voor iets meer dan een verzwikte enkel op de EHBO komt, je wel wat anders aan je hoofd hebt (sterker nog, dat je misschien totaal in shock op standje overleven functioneert, waarbij een rationele arbitrage van wie je wel en niet aan je bed wilt hebben niet echt tot de realistische mogelijkheden behoort).
    Dat was ook een beetje het punt: Er is hier niet echt een goede manier om het te doen, want je maakt inbreuk op de privacy van de patiënt op een kwetsbaar moment. Natuurlijk is die hier links en rechts op alle mogelijke manieren geschonden. En dat is dan ook direct het grootste bezwaar: Wat hoorden al die Eyeworks redacteuren? Sterker nog, met hoeveel zaten die ergens in een regiekamer te gniffelen over de medische bekentenissen? Deed de Eyeworks redacteur netjes zijn vingers in de oren toen het meisje iets vertrouwelijke tegen de dokter zei? (Overigens zul je als meisje van 13 misschien nog liever je geheim aan Reinout Oerlemans vertellen dan aan je vader, maar dat terzijde).
    Het feit dat je Jan en Alleman aan je bed krijgt terwijl je denkt met artsen te doen te hebben, is iets wat de TV dokter veel erger vindt dan een camera in een hoekje. Als we een les geleerd hebben, dan is het wel dat je een "stagiair" (want zo werden zowel de TV medewerkers als de Gipharts kennelijk genoemd) met argusogen moet bekijken. Maar of dat nou nieuws is...

    Overigens denkt de TV dokter dat je met het programma 'De Biechtstoel' misschien wel een gouden return van Rik Felderhof in handen hebt. Helaas is dat nu ook net een voorbeeld waarbij camera's in de biechthokjes een hoop ellende hadden kunnen voorkomen, als u begrijpt wat ik bedoel.

    BeantwoordenVerwijderen