donderdag 16 februari 2012

De Vrouw, Haar Wereld En Het Recht Op Libresse

De TV dokter moest vandaag ineens denken aan die arme Ricky Koole.

We zijn nu toe aan het schrijven van deel 7 van het script voor The Entertainment Experience (het wordt toch tijd dat dit beestje eens een naam gaat krijgen die van de posters afspat) en tot nu toe heeft deze topactrice het grootste vooroordeel dat er bestaat over mooie, grote vrouwenrollen bevestigd zien worden.
Namelijk dat ze er niet zijn.

Want wat heeft Ricky tot nu toe nou helemaal mogen laten zien? Collega TV review schrijft graag over de passieve tragische held die Remco zou zijn, maar Ineke heeft ook niet echt de kans gekregen om ook maar ergens het voortouw in te nemen. Ze laat zonder morren Nadja binnen (en wat doet Ricky dat mooi). Ze reageert wel heel volwassen op de blote borsten van Merel. Ze speelt de lieflijke gastvrouw (en wat tikte Ricky mooi op dat wijnglas toen Remco moest gaan speechen terwijl ze een blik die kon doden op Nadja's buik richtte). Tijdens de masterclass in december bleek dat Paul vond dat Ineke iemand is die over het soort zaken als daar zijnde Remco's sexuele escapades niet zo moeilijk doet. Dat is allemaal leuk en aardig, maar sinds wanneer is 'niet zo moeilijk doen' dramatisch interessant?

Natuurlijk zou de TV dokter als een van de scriptschrijvers als eerste de hand in eigen boezem moeten steken, maar enig nalezen leert dat het aan het schrijversvolk niet heeft gelegen. Er zijn genoeg balletjes opgegooid om Ineke actie te laten ondernemen. Hoe vaak is al niet geopperd dat zij bij Fred verhaal zou gaan halen? Of dat zij zelf de zaken wel eens even zou gaan regelen met de bank of (beter nog) meteen direct met de Chinezen. Teamwork Pictures zag in dat dit een goede optie zou zijn geweest voor deel 5.

Maar nee, in deel 6 kookt Ineke nog steeds even kalm en onaangedaan als altijd het eten voor de hele familie en heeft zij wederom bar weinig in de melk te brokkelen. In plaats daarvan krijgen we ouwe-man-doet-het-met-lekker-jong-ding en ontluikende-liefde-op-het-dak voorgeschoteld. Het zijn momenten als deze waarop de TV dokter zich afvraagt hoe de zaken gelopen zouden zijn als Kim van Kooten de schrijversscepter was blijven zwaaien.
Tegelijkertijd acht de TV dokter de kans groot dat het niets aan de zaken veranderd zou hebben, omdat Paul Verhoeven als geen ander weet dat een echte blockbuster zich niet richt op vrouwelijke hoofdpersonen van een iets respectabeler leeftijd dan lekker jong ding. Wie wil scoren, maakt een 'four quadrant picture'. Een film die zowel mannen als vrouwen van zowel boven als onder de 25 trekt. En dat zijn doorgaans nou niet de verhalen met een vrouwelijke protagonist van een jaar of 40.

En dus trekt niet alleen Ricky, maar ook het vrouwelijk publiek aan het kortste eind. Vooral het marktsegment 'vrouwen boven de 25' is onaantrekkelijk. De films die zij leuk vinden, hoeven ze namelijk niet zo nodig meteen in de bioscoop te zien. Ze kunnen ook wel wachten tot ze op TV on demand te bekijken zijn, of op DVD te koop zijn. Daar trek je geen volle zalen mee. Bovendien gaan hun mannen en vriendjes niet mee om te kijken naar Gooische Vrouwen of het nieuwste Laura Linney vehikel. Andersom houden vrouwen hun poot minder stijf en zijn ze voor de gezelligheid (of voor Tom Cruise of Hugh Jackman) best bereid om mee te gaan naar the nieuwste Mission Impossible of X-Men. Dus zelfs als je niet op vrouwen mikt, verkoop je wel kaartjes aan ze. Een briljante marketing strategie!


Het is er in de maatschappij in het algemeen overigens niet beter op gesteld. Vrouwen zijn gewoon niet zo belangrijk. Het is een bekend gezegde dat er voor het maken van een mammografie al lang een andere oplossing voor de tietenpletter zou zijn gekomen als mannen deze exercitie moesten ondergaan.


De afgelopen week zag de TV dokter dit alles samengevat in een metafoor die het inmiddels met tampons doodgegooide EntXP segment van de bevolking moet aanspreken: De Nederlandse vrouw verloor het recht om te kiezen. Libresse, waarvan de TV dokter dacht dat het toch echt een gevestigd merk van het kaliber Douwe Egberts was, stopt met het fabriceren van tampons. Ze zijn inmiddels nergens meer te krijgen, ook online niet.
En dus is menstruerend Nederland veroordeeld tot OB. Tot die krengen die pluizen alsof je een wattenbol naar binnen duwt. De TV dokter kan niet eens een mannelijk equivalent bedenken van een dergelijk intiem gebruiksvoorwerp dat bovendien ook nog eens een goede pasvorm moet hebben omdat je anders heel ongemakkelijk op de fiets zit.

En zo kan het gebeuren, dat de TV dokter op een doordeweekse avond treurt over het lot van Ricky in het bijzonder en dat van de Nederlandse vrouw in het algemeen.

24 opmerkingen:

  1. Jeutje Doc deze blog is voor jou net een bak B&J niewaar?

    Tip: SCA (=Libresse) maakt veel 'white-label' producten voor drogisten (luiers e.d.). Wellicht zou je kunnen experimenteren met wat Etos, Kruidvat, DA-tampons? Succes ermee...

    Maar goed, vrouwen in de film zijn zelden ongesteld (de enige die ik kan bedenken is ene Nomi in Showgirls). Ik denk dat je Paul Verhoeven niet kunt ontzeggen dat hij toch zo toch best wat sterke vrouwen heeft geintroduceerd: waarvan in de filmgeschiedenis Chatherine Tramel uit Basic Instinct toch zeker bovenin de top 100 van sterke vrouwen te vinden is. (Alhoewel zelden de vrouwelijke leads hun kleren behouden zo is hij dan ook wel weer.)

    Het is ook niet noodzakelijkerwijs zo dat een vrouw een soort Lara Croft moet zijn in een film om goed uit de verf te komen. De meest geladen opmerking van Ineke laat je in het betoog weg: "Als dat kind van jou is dan is het over, dat snap je wel he?" Vind van het verhaal wat je wil, maar daar scharniert het drama tot nog toe om. Dat is de reden waarom de gratuite intimidatie van Wim en Nadja beklijft. Remco is scared shitless door zijn vrouw. Hij kent zijn zwakte en de kracht van zijn vrouw; ze kan hem prive en als aandeelhouder zakelijk breken. Dat hij toch nog besluit zich een escapade te permitteren (en dat dit uitkomt) zet het spel op de wagen en is wellicht toch de opmaat naar een bitterzoet einde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar wachten we op? De straat op! Als moderne suffragettes kiezen we Ricky for president, pijnvrije mammografiën, verbanning van de menstruatie en virtuele voetbalwedstrijden! Ik krijg ineens zin in een door oestrogeen gevoed deel 7.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Dokky: Bedankt voor het meedenken. Je bent een man uit duizenden. Al was alle huismerken uitproberen nou net waar de TV dokter geen zin in had.

    Overigens zou zij haar blog zelf liever willen vergelijken met een coupe Haagen-Dasz geserveerd op het terras van een sjiek vijfsterrenhotel aan het Como meer, maar dat terzijde.
    En er is niets mis met een beker B&J op z'n tijd. Al zou je de TV dokter wel wat meer credit mogen geven voor het naadloos aan elkaar lullen van grote vrouwenrollen, four quadrant movies en drogisterijmiddelen. ;-)

    Laat zij zich tenslotte haasten om te zeggen dat 'Lara Croft' voor haar nou niet direct 'vrouwenrol met diepgang' van de daken schreeuwt. Maar voor wat betreft het dreigement heb je een punt. Jammer dat die hele zwangerschap fake is zodat Ineke daarmee de mogelijkheid de daad bij het woord te voegen ontnomen wordt.

    @pepe del viento:
    Goedzo!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Excuus dat is dan weer heel mannelijk om je niet te complimenteren met je tekstuele lenigheid
    Een 10 voor taal: dat sowieso! Maar dat was ook Paul al opgevallen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zeg je me nu? Dat was ook Paul al opgevallen?
    De TV dokter kan niet ontkennen dat deze zin haar ego streelt. Misschien is er nog hoop voor haar...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zover ik weet behoor jij tot de 'happy few' met je pennevruchten....(!)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En wat nou als Ineke dit allemaal op touw gezet heeft? In mijn deel 3 lag Ineke met Fred in bed. Dat zou bij nader inzien dus beter Wim kunnen zijn...Zij heeft meer dan genoeg reden om wraak te willen. Misschien trekt zij wel op de achtergrond aan alle touwtjes? Zou dit ook de reden kunnen zijn waarom ze in alle delen zo op de achtergrond blijft? #turnplot?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Of is dit een belachelijke suggestie?...#menstruatie #tijdelijkeontoerekeningsvatbaarheid (#auw etc.)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. #plotturn dus.....zucht #menstruatie #tijdelijkeontoerekiningsvatbaarheid (auw etc.)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh....en ik weet niet of het compliment van een columnist/eindredacteur/ menstruerende moeder van 2 prachtige dochters wat uitmaakt, maar bij deze: je kunt een knap stukje schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Script: Dank!
    En voor wat betreft Ineke als Het Brein achter alles: Hoe langer de TV dokter erover gaat nadenken, hoe meer zij denkt dat dit inderdaad de beste plotturn zou zijn. Maar zoals je zelf zegt: Als ze echt aan de touwtjes trekt en ook van Wim's chantage etc. weet, dan zou het wel fijn zijn als we daarvoor enige aanwijzing hadden gehad in voorgaande delen. Toch Paul's versie nog maar eens terugkijken of er veelbetekenende blikken worden uitgewisseld tussen Ineke en iemand anders...

    Wat natuurlijk altijd nog wel zou kunnen, is dat Ineke zaken heeft gedaan met Akyan omdat zij niets liever wil dan dat Remco de boel verkoopt. Zij ziet ook wel in dat die zaak de hele familie kapot maakt (Remco verwaarloost de relatie met zijn kinderen, etc.). Aan de andere kant: Die kids studeren al, dus het is ook niet zo dat er nog veel te redden valt door met het hele gezin naar een boerderij in Frankrijk te verhuizen...
    Dus Ineke laat de Chinezen het bod doen en zij kent haar pappenheimers goed genoeg om te weten dat het balletje met Wim en Nadja dan vanzelf gaat rollen.
    Of... Ineke spant samen met Nadja om Remco eens goed te laten zweten. Ze zijn tenslotte alletwee afgeserveerd voor het volgende neukertje van Remco. En hoewel Wim denkt dat hij achter de knoppen zit in het chantage spel, heeft hij niet in de gaten dat hij gewoon naar Nadja's pijpen danst. Mannen he, die denken altijd dat alles hun eigen idee is. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! In mijn deel 2 liet ik Nadja en Ineke al met elkaar samenspannen tegen Remco. Maar dat klopte bij nader inzien niet gezien het 'toneelstukje' aan de deur (ineke en Nadja) "en je bent zwanger?" ...Vandaar dat ik daarna direct overgestapt ben op Ineke die een van de compagnons van haar man gebruikt om (via hem) het zaakje op te zetten. Hoe dan ook: ik heb altijd al in Ineke het brein achter alles gezien...Dat moet dan echt allemaal pas in deel 8 aan het licht komen en in dat opzicht zou de "ontmaskering" van Nadja dus ook een tegenslag voor Ineke betekenen...Dat deus ex machina...is volgens mij dan dus juist de bedoeling. Maaaaaaarrr...misschien heb ik het wel weer helemaal verkeerd...

      Verwijderen
    2. @Script:
      Ja, zou best kunnen.
      Misschien is het inderdaad wel allemaal de bedoeling en wordt het juist extra spannend als in deel 8 Ineke ineens naar voren komt. Maar zoals je zelf zegt, gezien haar verbaasde reactie op Nadja's zwangerschap lijkt haar inbreng in het geheel dan toch beperkt tot het binnenhalen van het Akyan bod. Zij wil waarschijnlijk dat Remco van die zaak afkomt zodat ze hun huwelijk kunnen redden en ergens in de zon kunnen gaan rentenieren.
      Zou zij echt Wim in de arm hebben genomen om dat spelletje heel vies te spelen?

      De TV dokter weet het ook allemaal even niet meer...

      Verwijderen
  12. Zoiets http://www.entertainmentexperience.nl/moviescript/yodwb39v5nrawqg1flcmznuqa

    BeantwoordenVerwijderen
  13. meen toch dat Meryl streep wel een voorbeeld is van de wat oudere vrouwelijke protagonist. River wild. the iron lady enz, enz,. Heb wel een suggestie voor een naam van deze prachtige film die we met z'n allen aan het maken zijn.; De Zwendel! Heb je wel kans dat Dokky nu meteen de gordijnen invliegt, maar ik bedoel het niet erg dubbelzinnig. Vind de suggestie van @script dat dit alles is opgezet door Ineke een hele interessante, maar zoals je al zegt we hebben geen enkele aanwijzing dat het die kant op zou moeten. Op zich zou mijn titel hier weer naadloos passen.

    @dokky komen er nog aanwijzingen van de grote meester op welke locaties hij deel 7 graag zou willen draaien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snappiknie. Anders dan op het dak ergens in de buurt van Haarlem bedoel je? Vooralsnog geen tekenen van naderende aanwijzingen overigens...

      Verwijderen
    2. @dokky: "op het dak ergens in de buurt van Haarlem"
      Briljante scene heading. Die houden we erin, Wijnz.

      Verwijderen
  14. @Dokky:

    Zoiets ja! Het enige probleem dat de TV dokter nu een beetje heeft is dat we met z'n allen heel erg moeten uitkijken dat Ineke's betrokkenheid straks niet als een deus ex machina uit de lucht komt vallen. Misschien dat de TV dokter toch nog maar eens terug grijpt op haar eigen karakterschetsen waarmee Mijn Scenario zich bij 'de happy few' zoals jij dat zo mooi noemde wist te vestigen...

    @TV review:
    Natuurlijk heb je gelijk. Meryl Streep verkoopt wel. Er zijn ook uitzonderingen, natuurlijk.

    Je titel is ook niet onaardig. Al zou de TV dokter persoonlijk voor het iets kortere en krachtigere "ZWENDEL" gaan. Zelf denkt zij aan 'Bloedlijn' of 'Bloedlink'. Beide verwijzen naar de familieband die uiteindelijk krachtiger zal zijn dan al die zakelijke ramsj en naar het verondersteld aanwezige kind van Nadja. Want laten we wel wezen, voor een kijker die de film nog helemaal nooit heeft gezien en geen aanwijzing van Paul heeft gelezen komt de ontknoping dat Nadja zwanger is misschien alsnog wel als een verrassing.

    En voor wat betreft Ineke: Het zou toch het mooiste zijn als het die kant op ging. Maar ja, het deus ex machina probleem... hoe dat te voorkomen?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik zou me niet erg druk maken om deus ex machina, dit project heeft alle logica inmiddels verlaten. We kunnen wel iets bedenken waardoor ineke de sleutel in handen krijgt, probleem is de wispelturigheid van de grote meester. M.a.w. Het zou dan in deel 8 moeten plaatsvinden om het echt een deus ex machina te maken, als je iets doet dan ook maximaal! Als we een deel 7 schrijven en hier subtiel naar toe werken dan zien we gebeuren wat er tot nu toe gebeurde, er wordt een samenraapselgedrocht van gemaakt. Het heeft dus geen zin om verder dan 1 deel vooruit te kijken. Er moet naar mijn idee in deel 7 nog iets ernstigs gebeuren om de ontknoping mogelijk te maken. Over de ontknoping moeten we maar weer praten als deel 7 is gepresenteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Collega Martijn, tevens eindredacteur TV, oppperde de naam 'Gebruikt'. In vele opzichten voor deze film + project een toepasselijke titel.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dames en heren titel bedenkers: de EntXP redactie waarschuwde de TV dokter eerder niet al het kruit te verschieten omdat ze van de titel OOK een wedstrijd wilde maken.
    Dus uitkijken voor titelkapers op de kust!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Overigens wekt de dialoog/tekst van Ineke in deel 6 nou niet direct de indruk dat zij overal achter zit. "Maar waarom doen jullie het uitgerekend nu? Ik dacht dat het juist weer beter ging." en "Je hebt het bedrijf vanaf de grond opgebouwd, en komt een Chinees en dan ga je overstag." Of ze probeert op een hele rare manier Remco zaken te ontlokken en dat mislukt dan jammerlijk want die laat niet veel los.
    Of de TV dokter begrijpt gewoon niet hoe vrouwen denken. Dat kan natuurlijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen