zondag 7 april 2013

Keek op de Week

De Bea Bedankt Twibbon. Laat Beatrix zien dat je haar een warm hart toe draagt.
Nog 23 dagen!







De TV dokter voelt zich als Gert-Jan Dröge aan het einde van een aflevering Glamourland. Het was een enerverende week. Vol hoogte- en dieptepunten. 's Avonds de verwarming nog aan tegen de vrieskou, overdag wandelen in de voorzichtige lentezon. Er moeten wat zaken op een rijtje worden gezet in het hoofd van de TV dokter en hoewel dat op zich al genoeg besognes gaf, drong zich ook nog eens de vraag 'waar moet het heen met de wereld' op.

Aanstichter van deze existentiële contemplatie was de VPRO, die zich deze week verlaagde tot 'UploadTV' (een programma waarvan je stiekem bleef hopen dat het een grap was, omdat het niets meer om het lijf had dan het vertonen van een partij You Tube filmpjes die vervolgens becommentarieerd werden door mensen die weinig enerverends te melden hadden). Daartegenover stond dat het grootste moment van bezinning ook van de VPRO kwam, in de vorm van een schitterende Tegenlicht aflevering met de titel 'Overvloed'. Een filosofisch hoogtepunt, dat de rest van de week stof tot nadenken verschafte.

Kijk en oordeel zelf:



Het begint wat te-mooi-om-waar-te-zijn, met de introductie van Peter Diamandis die gelooft dat elk probleem oplosbaar is en dat de wereld in de nabije toekomst alleen maar mooier gaat worden. Dat dacht de TV dokter ook, toen zij nog spannende boeken over de ruimtevaart en exotische space kolonies uit de bibliotheek leende. Maar in de huidige tijden van crisis, waarin je banksaldo van de ene op de andere minuut virtueel kan verdampen en waarin het einde van haar eigen arbeidscontract met rasse schreden nadert, wil er nog wel eens een doemscenario de kop opsteken.
Is Peter zo'n onverbeterlijk optimistische Amerikaan? Wellicht. Maar helemaal gestoord is Diamandis niet. Zijn 'Singularity University' mag dan klinken als een zweverige afsplitsing van Scientology, in werkelijkheid is het een broeinest van multidisciplinariteit dat bovendien vlakbij het Nasa Ames Research Center op Moffett Airbase zit, middenin het hart van Sillicon Valley en op een steenworp afstand van Google. Kortom, daar gebeurt het.
En dus zit er misschien een kern van waarheid in het positieve toekomstbeeld van Diamandis en consorten, die er heilig van overtuigd zijn dat de zonnecel-technologie op het punt staat voor een kentering in onze energievoorziening te zorgen. Wist u dat er ergens in een woestijn in het Midden-Oosten een Noor is die komkommers en gerst verbouwt met niets anders dan zon, wind en zeewater?

Alle hoop op een betere toekomst ten spijt, bleef er bij de TV dokter ook een weeë nasmaak achter. Want wat vooral bleef hangen was het beeld van de 'technological singularity':
~ technological singularity
an intellectual transition as impenetrable as the knotted space-time at the center of a black hole, and the world will pass far beyond our understanding. 

technological singularity
U weet wel: deze (Bron: http://img.timeinc.net)
Dat mens en machine nog voor haar pensioen één dreigen te worden, deert de TV dokter niet zo zeer. Zij heeft altijd al een zwak gehad voor the Borg. Het gaat meer om de tijd die ons nog rest op de exponentiële curve tot dat moment daar is. Want hoe blijf je bij in een wereld waarin alles zich in razend tempo ontwikkelt? Nieuws is tegenwoordig zo snel oud, dat je het voor je het weet gemist hebt omdat het na een paar uur alweer vanaf de homepage van Nu.nl af is. Wat heeft het nog voor zin om ergens diep in te investeren als na een nacht slapen een groep slimmeriken de oplossing voor het volgende probleem al heeft bedacht? Waarom zou je ploeteren voor een paar centen als je je meer kunt verrijken met een dag TEDx filmpjes kijken op internet? Waarom zou je überhaupt nog proberen een verschil te maken als ook een schooljuf uit Limburg (met alle respect voor Hannie, want hoe cool is dat) een voorwerp naar zich vernoemd krijgt in de astronomie boeken?
Als u het de TV dokter vraagt, verklaren onze huidige positie op de exponentiële curve en het onvermogen van de maatschappij om de boel bij te benen het verlangen naar slow journalism, rust en diepgang. De TV dokter heeft in elk geval behoefte aan verhalen die het leven duiden. En dus keek zij de rest van de week alleen nog maar naar programma's over boeken, fijne tafelgesprekken over schilderijen in ons mooie nieuwe Rijks en luisterde zij vandaag in de buitenlucht, onder dat voorzichtige eerste lentezonnetje, naar Podcasts van Kunststof (NTR) en Plots. Die laatste was trouwens ook VPRO. En daarmee zij UploadTV ze bijna vergeven.

1 opmerking: