dinsdag 5 juni 2012

Daar zit muziek in (3)

Onderstaand fragment uit 'The Holiday' introduceert een belangrijk gegeven: Het fenomeen 'theme'.


Elk belangrijk karakter uit een film heeft er een: Een gevoelige vertolking van de ware aard, diepste ziel en zuiverste essentie van het personage. 


Bridget:


Rose:



Rocky:


Jack Sparrow:


Princess Leia:


De TV dokter zou willen dat ze er ook eentje had (om Jack Black te parafraseren: Using only the good notes, of course...), om haar op droeve dagen bij te staan. Want op de momenten dat het er echt op aan komt, heb je weinig aan een burgerservicenummer, vingerprint of irisscan om je te vertellen wie je bent. Dan helpen alleen een gevoelige piano, een treurige viool en een opzwepende hoeveelheid koper om de moed erin te houden.

3 opmerkingen:

  1. Dank, dat is leuk. Ik wil Jack Sparrows theme terwijl ik de stad doorkruis en daarna het stadsdeelkantoor binnenstap. 'Hoezo twee weken wachten op een paspoort?', en dat ik dan over de balie spring, terwijl deze muziek de ruimte vult en ik mensen vakkundig aan mijn zwaard rijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Stella: Ha, dat is een mooie!
    De TV dokter hoopt zelf op een aanzwellende mars die moed inspreekt wanneer er onderhandeld, genetwerkt of anderszins spijkers met koppen geslagen moet worden. Iets in de trant van de battle scène uit Spartacus: http://www.youtube.com/watch?v=zgywD3XJaWU&feature=related
    Een battlescene muziekje helpt ook bij lastige Jehova getuigen, vervelende kassamedewerkers, telefonische enquêtes en groepjes opgeschoten jongens waarvoor je liever aan de andere kant van de straat wilt gaan lopen.

    Of telt een heel legioen aan slaven dat "I AM SPARTACUS" schreeuwt ook als themesong....?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Stella: Overigens is 'The Glasgow Love Theme' hit Love Actually iets waar de TV dokter zich vaker in herkend. Tussen droom en daad, etc.

    http://www.youtube.com/watch?v=r-Juy0ZYkcY&feature=related

    BeantwoordenVerwijderen