maandag 4 juni 2012

Daar zit muziek in (2)


Toeval?

Juist nu de TV dokter na moet denken over muziek en de dramatische betekenis daarvan, hielp de actualiteit een beetje mee. Op Nederland 2 was zondag een hele documentaire gewijd aan een enkel muziekstuk: de Canto Ostinato van Simeon Ten Holt. 
Een Nederlandse componist, die liever zijn stramme lijf weer zou willen zien fietsen dan zijn compositie tot in de eeuwigheid laten doorklinken. Een compositie trouwens, die volgens een van de geïnterviewde pianisten eigenlijk heel simpel is: Laat je hand vanuit een losse pols een beetje ontspannen op en neer wapperen en zo op de piano terecht komen en je vingeres vallen als het ware op de juiste toetsen. Je hoeft ze alleen nog maar een beetje heen en weer te bewegen. En, zo sprak de pianist, het is zo'n natuurlijke houding, dat je daar uren mee kunt doorgaan. Dat komt dan goed uit, want een opvoering van de Canto duurt voor je het weet drie uur. In elk geval is het lang genoeg om er een kind op te baren (aldus een mevrouw) of tijdens de balletles op de toneelschool te mijmeren over de toekomst die voor je ligt (aldus Halina Reijn).


De Canto raakt mensen. En dus was het stuk voor een excentrieke dame de reden, zo niet de directe aanleiding, om haar burgerlijke leventje en relatie vaarwel te zeggen en helpt het een architect ontspannen tijdens lange autoritten. De vergelijking met Bach's Goldberg variaties werd gemaakt. 

De TV dokter heeft zowel voor als na de uitzending naar de Canto geluisterd. En zij moet heel eerlijk zeggen, dat ze er geen Zen gevoel aan overhield. Eveneens gaf het haar niet de moed haar huidige betrekking op te zeggen, haar veilige en bekende bestaan achter zich te laten en de wijde wereld in te trekken. Grote stukken waren prachtig, daar niet van, maar de dissonante passages lieten haar met een misselijkmakend, unheimisch gevoel achter. En na verloop van tijd werd zij vooral zenuwachtig van de muziek. Is er iets mis met de TV dokter? Mankeert er wat aan haar emotionele antennes?
Of valt er toch ook over muziek te twisten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten