zaterdag 5 mei 2012

Songfestival: 1987

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival zal te TV dokter de komende weken af en toe eens een mooi nostalgisch momentje uit de oude doos tevoorschijn trekken. Want vroeger, toen er nog maar twee netten waren of in elk geval de kabel TV nog moest worden aangelegd in de straat, was het songfestival iets waar je voor thuis bleef. Waar je zelfs voor op mocht blijven om het stemmen (Pays-Bas, douze points!) uit te zitten. Het Songfestival was daarmee minstens even magisch als oudjaar.

Ach ja, vroeger. Toen Europa nog klein genoeg was, zodat er geen gedoe was met voorrondes en finales, waardoor Nederland altijd van de partij was op die grote televisie avond. Toen de politieke puntenverdeling ook al hoogtij vierde, zodat het wel eens zo zou kunnen zijn dat de TV dokter haar eerste besef van internationale conflicten kreeg doordat de ingewikkelde relatie tussen Turkijke, Griekenland en Cyprus haar aan de hand van datzelfde onvolprezen Songfestival werd uitgelegd.

Wat inmiddels al lang vergeten lijkt, is dat we het vroeger soms best goed deden. Zo goed zelfs, dat we soms zelfs in de top 10 eindigden! Zoals in 1987, toen Marga Bult hoge ogen gooide met "Rechtop in de wind".


Vanmiddag kwam de TV dokter erachter dat Marga een remake heeft gemaakt van het nummer. Waarom blijft de vraag, want in de ogen van de TV dokter is dit nooit echt een vrolijke meezingtopper geweest. Sterker nog, zij kreeg vroeger altijd een licht unheimisch gevoel bij het horen van dit lied, met z'n dichtvallende deuren, sidderingen die door het huis trokken en trillingen tot diep in het hart.


Ach, misschien is het wel gewoon omdat het precies 25 jaar geleden is dat Marga in Brussel de honneurs mocht waarnemen en ze zin had in een feestje. Hoe het ook zij, dankzij deze remake en de verbeterde articulatie verstond de TV dokter vanmiddag voor het eerst dat Marga "Oh, ik ging knock-out" zong, in plaats van "Oh, ik ging daaruit", zoals zij al die jaren dacht. Weer een probleem opgelost waarvan de TV dokter niet wist dat zij het had.

Resteren twee vragen. Is die cowboyhoed een knipoog naar de verentooi van Joan Franka of naar de 'Tell me' videoclip van Madonna? En welke vochtinbrengende nachtcrème gebruikt Marga? Wat betreft die eerste vraag kan de TV dokter nog wel even in het ongewisse blijven, maar het antwoord op de tweede zou zij ook graag op haar gelaat gaan smeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten