zaterdag 9 januari 2016

Marco

Vroeger, toen er in West Europa tijdens de oudejaarsnacht nog niet zomaar tientallen vrouwen in het openbaar op straat werden aangerand door groepen mannen die zich als holbewoners of beestachtige predatoren gedroegen, nou ja, een paar jaar geleden dus, woonde de TV dokter een aantal jaren in het buitenland. En eens in de zoveel tijd, komt zij er nog steeds achter dat ze toen iets gemist heeft.

Eerder schreef zij al over de opkomst van Woe en van der Laan, alsmede Nick en Simon. Dankzij de documentaire serie "Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen", die nu herhaald wordt op RTL4, weet de TV dokter nu dat zij ook het faillissement van één van Nederlands meest succesvolle zangers heeft gemist. Kennelijk is Marco in 2009 alles kwijtgeraakt. Het zal niet helemaal het Rad van Fortuin zijn geweest dat Leontien voor ogen had, toen ze elkaar in het Engels (?) het jawoord gaven.

De documentaire reeks is fascinerend. Fascinerend dat een zanger die nog steeds in de bloei van zijn carrière zit (zowel hit-technisch als coach in TVOH) een zesdelige serie krijgt. Met Gijs Scholten van Aschat als voice-over. Okee, Marco maakt hits - de TV dokter heeft er ook een paar tussen de favorieten in haar afspeellijst staan. Sterker nog, in het jaar dat zij in Amsterdam ging studeren, domineerde "de meeste dromen zijn bedrog" de hitlijsten, en daarmee, haar herinneringen uit die periode. Okee, Marco krijgt hele stadions vol. Maar zes delen? Met Gijs als voice over? Het is een historisch document van Loe de Jong achtige proporties* dat over Prins Bernhard niet misstaan zou hebben.

Het epos is gemaakt door Media Luna, gespecialiseerd in het vertellen van verhalen. Nu is die heerlijke luisterboekenstem van Gijs natuurlijk altijd een balsem voor de ziel, en het maakt dus niet eens zoveel uit of hij nu Shakespeare declameert of de kunsten van John Ewbank bejubelt (sorry, Gijs), dus dat zit wel goed. Media Luna doet meer met Marco (en War Child), zo staat op de site. Maar niet gevreesd, Media Luna maakt ook documentaires voor de Efteling en doet dingen in opdracht voor het comité 4&5 mei. Die club lijkt dus wel legit.

Interessant is natuurlijk wel de opdrachtgever: Muscia E Bookings (het management en boekingskantoor van Marco) en RTL4. Daarmee is het natuurlijk toch een beetje een ego-document. Het levert een enigszins schizofrene situatie op, als vervolgens iedereen uit team Borsato en de nodige RTL4 coryfeeën (waaronder Wendy van Dijk) geïnterviewd worden. Zo valt het bijna in de categorie reclamespot die in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zou misstaan.

Het gevolg is dan ook dat er natuurlijk alleen maar veren in elkaars reet worden gestoken, ook al wekt de documentaire de indruk dat dit allemaal vrij integer gebeurt. Er zit ook tegenslag in (zoals voornoemd faillissement), maar iedereen blijft beschaafd. Lieve hemel, wat zijn dit een hoop redelijke, lieve en warme mensen bij elkaar. De enige reden dat de documentaire (die hier en daar toch wat trekt als ware het de Bold en de Beautiful zodat je denkt: nou jongens, dit had ook wel in twee delen minder gekund) werkt, is omdat je het Marco gunt. Zelfs als er maar een kwart van waar is, dan moet Marco een Ontzettend Fijn Mens zijn.

Nee, de TV dokter stelt "Making a Murderer" nog even uit en wentelt zich vanavond weer in de warme deken van Gijs en Marco. Want zij hoopt dat de pleinen in Keulen en overal ter wereld uiteindelijk toch vooral gedomineerd zullen worden door redelijkheid en beschaving. Desnoods met een RTL4 sausje eroverheen. Het alternatief is te gruwelijk om over na te denken.


* oeps, Nynke maakte die vergelijking 9 maanden geleden al, ziet de TV dokter nu op http://nynkekijkttv.tumblr.com/post/115019362861/marco-borsato-25-jaar-is-meer-dan-ik-alleen Nou, dan moet er wel een kern van waarheid inzitten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten