donderdag 2 januari 2020

Van der Valk: Move on over, Baantjer, there's a new kid in town


Zouden ze er in Engeland rekening mee hebben gehouden dat er ook Nederlanders naar deze serie gingen kijken? Of dat je bij googelen op de naam van de serie eerst door een lijst met recensies over appelmoes, vergaderzalen en hotelkamers heen moet scrollen voor je überhaupt iets van informatie kunt vinden over het televisiegebeuren? Wie zal het zeggen. Veel was er niet aan te doen, want de nieuwe politieserie "Van der Valk" is een reboot van een origineel uit de jaren '70.



De TV dokter heeft van de eerste serie nooit wat meegekregen. Geen idee of hij eigenlijk in Nederland is uitgezonden. Het was in elk geval een serie met een lange adem (of veelvuldige stuiptrekkingen - dat is maar hoe je het bekijkt), want IMDB laat weten dat de laatste aflevering in 1992 is opgenomen.

Het Van der Valk canon is gebaseerd op een serie boeken van de Britse auteur Nicolas Freeling. Wat hem bewogen heeft om een detective te schrijven voor de Engelse markt met exotische Nederlandse namen en hoofdrolspelers is natuurlijk een raadsel - en sowieso stammend uit vervlogen tijden toen er nog Engelsen waren die kennelijk geheel uit vrije wil het bestaan op het Europese vasteland romantiseerden. Een artikel uit 2003 leert dat de auteur een tijdje in Amsterdam heeft gewoond en gewerkt en toen in aanraking is gekomen met de lange arm van de wet, waarna het hoofdpersonage (inspecteur der politie Van der Valk) een feit was.



De TV dokter is zeker geen fan van willekeurige misdaadseries - al is meespeuren tijdens een goede 'whodunnit' altijd goed om de geest en de fantasie te blijven scherpen. De Zweedse vindt zij te traag en te donker, de Engelse vaak te koddig en ongeloofwaardig (hoeveel moorden kunnen er plaats vinden in een dorp met 50 inwoners voordat geen hond daar meer wil wonen?). Maar de revival van Van der Valk is het kijken waard. De Amsterdamse grachten vormen een schilderachtige backdrop -ook al is het volkomen ongeloofwaardig dat daar een achtervolging op de fiets kan plaatsvinden in volledige afwezigheid van enig ander verkeer of toeristen met rolkoffertjes. Het Rijksmuseum leende de zaal met Hollandse meesters uit om een simpele dialoog wat kleur te geven. Expositie krijgt op die manier een hele andere betekenis... Kosten nog moeite lijken gespaard (afgezien van het feit dat de TV dokter toch echt meende dat er 'Bierhalle' op een openslaande café deur stond, wat doet vermoeden dat dat een vertaalfoutje of overgebleven set was - al kan het natuurlijk ook dat zij gewoon de opkomst van Duitse bier etablissementen in de hoofdstad heeft gemist). Hoe je het ook wendt of keert, Amsterdam speelt de enige echte glansrol in deze misdaadserie.

Het is even wennen - al die Nederlandse namen die een beetje gezocht zijn (Milan Bakker is de enige naam die daadwerkelijk hedendaags Nederlands klinkt, de rest is een amalgaam van Duits, Vlaams en Zuid Afrikaans wat de TV dokter betreft) en wat scheef worden uitgesproken (de 'Cloovers' die als 'clueless' klinkt - maar mocht dat opzet zijn omdat de jonge detective nog het een en ander moet leren dan thumbs up voor die mooie vondst). Maar wat een genot om ook die Nederlandse acteurs (helaas in de kleinere gastrollen) voorbij te zien komen. Daar is vast wat vocal coaching overheen gegaan (tenzij ze allemaal al onberispelijk Engels spraken), maar dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Laten we hopen dat het een springplank is zodat ze, Brexit niettegenstaande, in grote internationale producties gecast gaan worden. De TV dokter smulde vooral van de paar seconden die Markoesa Hamer (en de kwantumfysica) gegund waren als minder geslaagde date (en discussieonderwerp) voor de hoofdpersoon. Laat ze maar bellen, die casting agencies!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten