zondag 28 december 2014

A-Movie-A-Day-At-Christmas: Maps to the stars

source: St. Petersburg Times/ZUMAPRESS.com
via
http://content.time.com
Op elke straathoek van Hollywood staan mensen te zwaaien met een plattegrond. Zij verkopen de 'Movie Star Map', met daarop elke kronkelweg in de Hollywood Hills en iedere steeg in Beverly Hills en, nog veel belangrijker, alle adressen van film en tv sterren. Zo kunnen toeristen oooh-end en aahhh-end langs de monumentale villa's rijden in de door palmbomen geflankeerde straten.

In de praktijk rijd je vooral langs metershoge hekwerken en zie je geen flikker (gek hoor, dat ze ineens allemaal privacy willen). Bovendien is het overal uitgestorven (maar ja, ze zitten natuurlijk op hun ranch in New Mexico, of in een private resort op de Seychellen, of ze zijn op locatie in Nova Scotia), maar het geeft toch een goed gevoel om te dénken dat je lang het huis van Tom Cruise rijdt, terwijl je hoofdschuddend zegt "ik snap niet dat zo'n man op zo'n druk kruispunt pal aan Sunset Boulevard gaat wonen". Het zou te denken moeten geven over de kwaliteit van de Star Map en de juistheid van de adresinformatie. Toen de TV dokter lang, lang geleden een fanbrief aan Julie Andrews schreef kwam deze na een aantal weken ongeopend retour afzender. Er waren maar twee opties: of Julie Andrews was een bitch, of de informatie op de Star Map klopte niet. Het tere kinderhart van de TV dokter kon geen van beide opties aan.

In het kader van A-Movie-A-Day in de kerstvakantie, keek de TV dokter gisteren naar 'Map to the Stars'. Daarin blijft helemaal niets meer overeind van de Hollywoodfacade. Het duistere meesterwerk van regisseur David Cronenberg met een sterrencast bestaande uit onder andere Juliana Moore, John Cusack, Mia Wasikowska, Olivia Williams en Robert Pattinson maakt er geen geheim van een familiedrama van mythische proporties te willen vertellen. Dat het daarin slaagt is grotendeels te danken aan het script van Bruce Wagner, die met groot gevoel voor symboliek (water, vuur) ingrediënten uit Medea, Oedipus en Shakespeare mixt met de achterkant van Tinseltown (uitgerangeerde actrices, zweverige therapeuten, verwende en drugsverslaafde kindsterren).


Alles is dicht op de huid gefilmd en als kijker zit je bovenop de karakters. Zo zie je goed hoe geweldig Julianne Moore (ongebotoxed, naar het zich laat aanzien, met rimpels in haar voorhoofd en, hoe verfrissend, een gezichtsuitdrukking) de gepijnigde Havana Segrand gestalte geeft. Zo merk je dat je jezelf moet tegenhouden om de irritante Benjie (een kruising tussen Justin Bieber en Lindsay Lohan), niet door het scherm heen een linkse hoek te verkopen. Zo ga je mee in de tragiek van Dr. Stafford Weiss (John Cusack) en zijn vrouw Cristina (Olivia Williams).
Op de IMDB message boards is kritiek te lezen op de matige special effects en de amateuristische CGI tijdens één van de ontknopende scènes. Daar zit wat in. Laat dit echter vooral een teken zijn dat Cronenberg de volgende keer een grotere zak met geld mee moet krijgen, want 'Maps to the Stars' laat zien dat er ook in de 21e eeuw nog plaats is voor mythologie - al zijn de helden ver te zoeken en zit het monster vooral in de mensen zelf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten