woensdag 31 december 2014
dinsdag 30 december 2014
Het Nieuwe Rijksmuseum - de film
Hello, handsome! Japanse tempelwachter (collectie Rijksmuseum) |
Een theatrale deur voor de gasten en een deur die niet opvalt voor de bediening, of Hans Klok (collectie Rijksmuseum) |
Als toeschouwer blijf je daarbij vaak met vragen achter. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat dit gigantische project van nationale trots de zoveelste vertraging oploopt doordat de welstandscommissie van Oud-Zuid het afgeven van een verbouwvergunning op het laatste moment tegenhoudt, omdat ze willen weten of de houten betimmering horizontaal of verticaal loopt? Hoe kan het dat aan het aanbesteden van de verbouwopdracht ineens een prijskaartje van 220 miljoen hangt terwijl er 'maar' 134 miljoen te besteden is? Je zit met kromme tenen in de bioscoopstoel te kijken naar zoveel burgerlijk, ambtelijk en financieel gekrakeel terwijl ondertussen met zoveel zorg en liefde voor tere en waardevolle kunstobjecten wordt gezorgd.
Yvon Jaspers heeft Johèn, Menno heeft een Iohan. (collectie Rijksmuseum) |
En er zijn kijkjes in de ziel. Van huismeester Leo, die praat over het gebouw alsof het de vleesgeworden Venus van Milo zelf is. Van directeur De Leeuw, die eerst de touwtjes laat vieren om vervolgens af te zwaaien en naar Wenen te verhuizen om zelf van kunst te gaan genieten. Van zijn opvolger Pijbes, die een bouwval erft en er al snel achterkomt dat het met Amsterdamse fietsfanaten slecht koffiedrinken is, en die het in tegenstelling tot De Leeuw niet kan laten om zich met de kleinste details (het uitlijnen van een setje kanonnen) te blijven bemoeien en die manmoedig de strijdt aangaat met het Franse designbureau omdat het schilderwerk hem niet bevalt. Van directeur collecties Taco, die net niet de baas werd, maar die deze teleurstelling manmoedig verwerkt en, zo lijkt het, sneller dan zijn teleurstelling dat het hem niet lukt om voor drie ton een stuk luxaflex van Jan Schoonhoven aan te kopen. En bovenal Menno, de conservator Aziatische kunst die gedurende de hele verbouwing alleen maar verliefd naar 'zijn' kunstobjecten kijkt.
Na afloop wil je als toeschouwer maar één ding: naar het Rijksmuseum (is er al iemand op het idee gekomen om combi-tickets voor film en museum te verkopen?). Dus dat is wat de TV dokter deed (met een museumjaarkaart). Als eerbetoon aan Menno begon zij in het Azië paviljoen. Daar keek zij met nieuwe ogen naar de collectie, maar voor het eerst ook naar hoe die in de ruimte is opgesteld.
(Links) Kijk bijvoorbeeld eens hoe mooi die paarden gecentreerd staan opgesteld! Dat heeft ongetwijfeld de goedkeuring van Pijbes kunnen wegdragen. (Rechts) En dat terwijl je bij de alignment er bijvoorbeeld ook voor had kunnen kiezen om alle ruiters in een rechte lijn te positioneren. Al had dat misschien wel weer minder goed in die glazen vitrine gepast.
Geen hond die dat normaalgesproken opvalt, maar als je het eenmaal weet... Typisch gevalletje "it cannot be unseen". En dat terwijl de rest van de stukken er wel zo goed (en gecentreerd) op staan!
Verder kon de TV dokter niet anders dan de conclusie trekken dat directeur Pijbes de strijd tegen de donkergrijze verf (links, enigszins geblokkeerd door een gesuspendeerd elandgewij) uiteindelijk grotendeels heeft verloren. Alleen in het trappenhuis (rechts) hebben ze hem de witkwast laten hanteren.
Die donkere gewelven passen trouwens heel goed bij de middeleeuwen, en het staat kunstzinnig verantwoord en mooi op foto's (zie bijvoorbeeld ook de reportage op de website van de binnenhuisarchitect), maar de museumbezoekgenoot van de TV dokter kreeg er na verloop van tijd wel licht claustrofobische trekjes van.
Helaas slaagde de TV dokter er niet meer in om voor sluitingstijd de kanonnenopstelling nog te vinden om te constateren of directeur Pijbes of de conservator uiteindelijk aan het langste eind had getrokken bij het uitlijnen en of ze hem daar wel het plafond hebben laten witten. Dat wordt dus nog een keer teruggaan voor een bezoekje aan zaal 1.17. Zelfs met een plattegrond in de hand of op de iPhone is het een lastig museum om doorheen te navigeren. En dankzij die vermaledijde tunnel blijft oversteken ook een hele exercitie, waardoor je noodgedwongen langs de Nachtwacht en dat grote doek van Van der Helst moet lopen als je van van de linker naar de rechtervleugel wilt. U wordt bedankt, Pierre Cuypers en de fietsenbond.
zondag 28 december 2014
A-Movie-A-Day-At-Christmas: Maps to the stars
source: St. Petersburg Times/ZUMAPRESS.com via http://content.time.com |
In de praktijk rijd je vooral langs metershoge hekwerken en zie je geen flikker (gek hoor, dat ze ineens allemaal privacy willen). Bovendien is het overal uitgestorven (maar ja, ze zitten natuurlijk op hun ranch in New Mexico, of in een private resort op de Seychellen, of ze zijn op locatie in Nova Scotia), maar het geeft toch een goed gevoel om te dénken dat je lang het huis van Tom Cruise rijdt, terwijl je hoofdschuddend zegt "ik snap niet dat zo'n man op zo'n druk kruispunt pal aan Sunset Boulevard gaat wonen". Het zou te denken moeten geven over de kwaliteit van de Star Map en de juistheid van de adresinformatie. Toen de TV dokter lang, lang geleden een fanbrief aan Julie Andrews schreef kwam deze na een aantal weken ongeopend retour afzender. Er waren maar twee opties: of Julie Andrews was een bitch, of de informatie op de Star Map klopte niet. Het tere kinderhart van de TV dokter kon geen van beide opties aan.
In het kader van A-Movie-A-Day in de kerstvakantie, keek de TV dokter gisteren naar 'Map to the Stars'. Daarin blijft helemaal niets meer overeind van de Hollywoodfacade. Het duistere meesterwerk van regisseur David Cronenberg met een sterrencast bestaande uit onder andere Juliana Moore, John Cusack, Mia Wasikowska, Olivia Williams en Robert Pattinson maakt er geen geheim van een familiedrama van mythische proporties te willen vertellen. Dat het daarin slaagt is grotendeels te danken aan het script van Bruce Wagner, die met groot gevoel voor symboliek (water, vuur) ingrediënten uit Medea, Oedipus en Shakespeare mixt met de achterkant van Tinseltown (uitgerangeerde actrices, zweverige therapeuten, verwende en drugsverslaafde kindsterren).
Alles is dicht op de huid gefilmd en als kijker zit je bovenop de karakters. Zo zie je goed hoe geweldig Julianne Moore (ongebotoxed, naar het zich laat aanzien, met rimpels in haar voorhoofd en, hoe verfrissend, een gezichtsuitdrukking) de gepijnigde Havana Segrand gestalte geeft. Zo merk je dat je jezelf moet tegenhouden om de irritante Benjie (een kruising tussen Justin Bieber en Lindsay Lohan), niet door het scherm heen een linkse hoek te verkopen. Zo ga je mee in de tragiek van Dr. Stafford Weiss (John Cusack) en zijn vrouw Cristina (Olivia Williams).
Op de IMDB message boards is kritiek te lezen op de matige special effects en de amateuristische CGI tijdens één van de ontknopende scènes. Daar zit wat in. Laat dit echter vooral een teken zijn dat Cronenberg de volgende keer een grotere zak met geld mee moet krijgen, want 'Maps to the Stars' laat zien dat er ook in de 21e eeuw nog plaats is voor mythologie - al zijn de helden ver te zoeken en zit het monster vooral in de mensen zelf.
donderdag 25 december 2014
woensdag 24 december 2014
Christmas 2014 - part 2
via @alexanderNL, @martijnjonk and @rjduin
zaterdag 13 december 2014
Christmas 2014 - part 1
Als hier je hart niet van smelt, ben je koudbloedig.
Abonneren op:
Posts (Atom)