zondag 13 april 2014

Storium

Kijk nou toch eens. Dit is een spelletje waar je de TV dokter 's nachts voor wakker mag maken (al blijft ze er liever 's avonds wat langer voor op). Storium. Een computer game waarmee je samen met vrienden een verhaal schrijft. Vroeger deden we dat met van die omvouwverhalen, waarbij je een zin op een vel papier schreef, het papier omvouwde met hooguit de laatste paar woorden zichtbaar en je vriendje of vriendinnetje de volgende zin bedacht. Hilariteit was het gevolg, want het sprong natuurlijk van de hak op de tak en enige vorm van logica (of verhaal, for that matter) was ver te zoeken. Nou ja, u kent het well. Anderen hebben deze mooie jeugdherinnering ook al op soortgelijke omslachtige wijze weten te duiden.
Het zou natuurlijk logischer zijn om wel te kijken wat je aan input kreeg, tenslotte bestaat de hele vooruitgang van de mensheid bij gratie van het feit dat we kunnen voortborduren op het werk van anderen, maar ook dat blijkt geen garantie voor een heldere verhandeling en samenhang, getuige dit verhaal dat al sinds 1997 rondgaat op internet. Schuddebuiken van het lachen, dat wel.

Wat dat betreft zal het met Storium niet veel anders zijn. Het succes zal vooral staan of vallen met de vriendenclub die je uitzoekt om mee te gaan schrijven en hun gevoel voor storytelling en dramatische arcs. Of, bij gebrek daaraan, hun vermogen om met de tips uit de Storium software aan de slag te gaan. En natuurlijk kunnen we tegenwoordig al die verhalen ook meteen mooi verfilmen of animeren. Homerus zou willen dat 'ie het had gehad.

Er is natuurlijk alleen één probleem. Veel grote schrijvers zijn toch wat op zichzelf en stellen prijs op rust en privacy. En kluizenaars lijken niet echt de doelgroep voor zo'n collectief gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten