zaterdag 5 oktober 2013

Icarus At The Edge Of Time


"Zwaartekracht en tijd. Tijd en zwaartekracht." 
De TV dokter had nooit gedacht dat ze Job Cohen, voormalig burgervader van Amsterdam, deze woorden ooit nog eens dichterlijk zou horen uitspreken, terwijl een compositie van Philip Glass, uitgevoerd door het Metropole orkest, haar muziekale climax bereikte. 
En toch gebeurde het. 
Dit weekend kunt u in Amsterdam een voorproefje beleven van het 'World Science Festival'. Overgewaaid uit New York, vindt deze herfst een soortement van sneak preview plaats. Vanaf 2014 komt er een volwaardige editie.


Dat dit ook in Nederland smikkelen en smullen kan en zal gaan worden, bewees de aftrap van het World Science Festival Amsterdam 2013 gisteren in het Muziekgebouw aan het IJ. Daar vond, zoals u uit de eerste alinea wellicht al kon opmaken, een unieke uitvoering plaats van 'Icarus at the edge of time'.
Het verhaal van Icarus is bekend. Maar door de ogen van Brian Greene, een Amerikaanse natuurkundige, ziet het er toch wat anders uit dan de Griekse traditie ons geleerd heeft. In zijn kinderboek met de gelijknamige titel maakt hij van Icarus een jongen die geboren wordt op een sterrenschip. Hij is onderdeel van een galactische missie, maar weet dat hij, evenals zijn grootvader, vader en de eerste generaties van zijn eigen nageslacht, het einddoel van deze missie nooit bij leven zal bereiken. Welcome to the vastness of outer space. Icarus heeft ook oog voor design. Gecombineerd met zijn grote wiskundige talent, resulteert dat in een prototype ruimtevaartuig dat de Delta Flyer op alle fronten doet verbleken. Waar Icarus in het origineel de zon trotseert, laat Greene zijn Icarus 2.0 in zijn zelfgebouwde prototype recht op een zwart gat afvliegen. Maar anders dan in de Griekse mythe heeft deze Icarus zijn vleugels zelf gebouwd en niet van zijn vader gekregen. Nog belangrijker: Hij overleeft zijn avontuur, al zal zijn wereld daarna nooit meer hetzelfde zijn.

Icarus is een kinderboek. En dus werd het multimediale en muzikale performance spektakel een kindervoorstelling. En dus zat de zaal vol met schoolklassen en hippe ouders die hun kroost op vrijdagavond liever kennis lieten maken met Einstein's relativiteitstheorie dan met The Voice Of Holland. De TV dokter kan zulks, het hoogtonige gekwetter van al die koters ten spijt, alleen maar toejuichen.
Om het wetenschappelijke vuur bij de toekomstige Einsteins goed te laten ontbranden, had de organisatie bovendien een interessant blik grote mensen opengetrokken om de avond in te leiden. Wiskundemeisje Ionica Smeets leidde alles in goede banen en mocht het spits afbijten door Astronaut André Kuipers te interviewen. Vervolgens spraken achtereenvolgens de directeur van het World Science Festival en president van de KNAW Hans Clevers de zaal toe. Het leek de TV dokter allemaal iets teveel van het goede voor het kinderzitvlees, maar dat leek Clevers zelf ook door te hebben en hij hield het kort.

@ionicasmeets interviewt @astro_andre
voorafgaand aan de uitvoering

Auteur Brian Greene was er zelf ook. Hij bleek live een energieke spreker, die enthousiast heen en weer springend op het podium vertelde dat hij de originele boodschap van de Icarus mythe ("if you don't do what your parents tell you, you die") recht vond indruisen tegen het karakter dat een echte wetenschapper moet hebben. Je moet juist de ongebaande paden durven te betreden!

Toen was het eindelijk tijd voor de echte performance. Het Metropole orkest trad binnen. Zoete tonen vulden de zaal terwijl Job Cohen zijn vertelling perfect timede op de muziek en de bijbehorende videobeelden. Cohen is geen getraind acteur, maar met zo'n stem mag hij bij de TV dokter elke middag wel thee komen drinken als hij een voorleesboek meeneemt. Dat hij zich af en toe versprak verhoogde volgens de theatergezel van de TV dokter zijn charme alleen maar. Het deed er in elk geval weinig aan af.

Na een daverend slotapplaus, volgde in de hal voor alle kinderen nog een meet and greet met André Kuipers. Onder leiding van wetenschapsjournalist Govert Schilling mochten zij daar hun prangende vragen stellen ("Moest je veel aan je familie denken toen je in de ruimte was?" "Wat vond je het leukste experiment om te doen?" "Waarom is er zwaartekracht?"). De vingertjes gingen gretig de lucht in.
De TV dokter dacht terug aan toen zij nog een kleine TV dokter was en Wubbo Ockels haar grote held. Een meet and greet met zo'n levende wetenschappelijke legende en een avond waarin zwarte gaten zo helder werden uitgelegd moet grote indruk maken en blijvend iets achterlaten.
Zij hoopt dat de wetenschap gisteren weer een hoop tere kinderzieltjes heeft gewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten