De TV dokter ging naar 'The Martian'. Ouderwets, in 2D. Zij gaat er na afloop vanuit dat de 3D bonus vooral rondvliegend ruimtepuin zal hebben betroffen, al kan zij er natuurlijk naast zitten. Wie nog niet geweest is en ook maar enigszins van ruimtevaart, wetenschap of Matt Damon houdt: gaat dat zien.
The Martian speelt 'in the near future', maar het zou vandaag de dag kunnen zijn. NASA's mission control center en het Jet Propulsion Laboratory (JPL) zijn volstrekt realistisch. Dit is geen science fiction met metafysische franje, maar een (bijna) volstrekt geloofwaardige Castaway in space. Waar Gravity en Interstellar weliswaar spektakel boden maar uiteindelijk toch meer in de hoek van de fiction belandden, hoeft de kijker van The Martian minder vaak de suspension-of-disbelief knop om te zetten. Matt Damon komt betrouwbaar over als wetenschapper, astronaut en (spoiler alert)...
... koloniserende piraat. "I'm gonna science the shit out of this planet", aldus zijn karakter Mark Watney. Een quote die, als het aan de TV dokter ligt, best zijn plek mag vinden op de ranglijstjes met most famous movie lines.
Het script zit strak in elkaar en de 2.5 uur durende film zakt op geen enkel moment in. Dat komt deels doordat we niet alleen met Mark op Mars zijn. We schakelen ook regelmatig terug naar NASA en JPL en uiteindelijk ook naar de Hermes, waar de crew die Mark voor dood op de rode planeet heeft achtergelaten, uiteindelijk van zijn overleving op de hoogte wordt gesteld.
Kudos ook voor de rol van de Mars Pathfinder, waarvan de TV dokter zich nooit gerealiseerd had hoe erg die op Wall-E leek.
En natuurlijk is het aangenaam dat er eindelijk een paar stoere vrouwenrollen het ruimtevaart genre zijn binnengedrongen. Waar in Armageddon Liv Tyler toch vooral huilt omdat haar liefje naar een komeet vertrekt en waar Sandra Bullock in Gravity af en toe toch met trillende lippen haar baantjes om de aarde trok, was het hier de no-nonsense inzet van de satellite chick bij Mission Control, de Captain Janeway van Jessica Chastain en het slimme rekenwerk van Kate Mara die onontbeerlijk waren voor het welslagen van de rescue operation. Voeg daaraan toe een cast die de internationale multiculturele wereld van de wetenschap mooi afschilderde en het plaatje is compleet.
Het enige wat de TV dokter minder geloofwaardig vond, was dat er een hippe astrodynamics scientist voor nodig was om (pas redelijk laat) aan de Hermes katapult optie te denken. Iedereen die het verhaal van Apollo 13 kent, heeft die optie toch bovenaan de lijst staan, zou je denken. Kortom, de TV dokter kan weinig anders doen dan zich aansluiten bij onderstaande video.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten