zondag 24 november 2013

Overspel 2: Altijd bereikbaar

Kek hoesje, Pepijn!
Sinds 2011 heeft de iPhone van de TV dokter dezelfde ringtone als die van Iris in Overspel. Zo kan zij telkens wanneer ze gebeld wordt, zichzelf even in de waan laten dat het Fedja is, daar aan de andere kant van de lijn. Het zijn de kleine dingen die het doen...
Doorgaans staat de telefoon van de TV dokter trouwens op de trilstand, omdat zij overdag niet gestoord kan worden. Hoe anders is dat in de wereld van Frank Ketelaar die Overspel heet. Daar is iedereen altijd en overal bereikbaar. Er wordt heel wat afgebeld en met mekaar gepraat door die vermaledijde telefoon. En dat levert doorgaans niet de spannendste televisie op. Drama gedijt wanneer de karakters een conflict hebben. En dat borrelt en bruist nu eenmaal nog altijd het beste als ze zich in één en dezelfde ruimte bevinden. Helaas valt dat heden ten dage niet altijd mee. In onze internet-en-andere-technische-hoogstandjesmaatschappij is alles en iedereen op afroep én op afstand beschikbaar. De dood in de pot voor een spannend script.

Waar je vroeger vijf afleveringen over kon doen, zoek je nu uit met één slimme Google query en een simpele druk op de knop. Overspel kan er niet omheen. Iedereen heeft nu eenmaal een smartphone. Het internet is overal en je hebt er niet eens meer een netwerkkabel voor nodig. Frank Ketelaar maakt er in Overspel dan ook veelvuldig gebruik van. Hij moet wel, het valt tenslotte niet te ontkennen, maar af en toe is het wel eens iets 'too much'. Pepijn die met zijn laptopje midden op een Belgisch dorpsplein een onbeveiligd Wifi netwerk oppakt, bijvoorbeeld. Het houdt de vaart er lekker in, maar als de TV dokter in zo'n café met 'free Wifi' naar binnen is gelokt, blijkt er altijd nog een onhandig password nodig, of kun je er alleen bij als je een 'Agree' boxje aanvinkt waardoor je tot in lengte van dagen gespamd wordt met rotzooi van een telecomfirma waar je niet op zit te wachten.

Alle telecomscenes ten spijt, denkt de TV dokter stiekem dat Ketelaar een hekel heeft aan al die nieuwerwetserij. Dat hij zelf nog liever door een telefoon met een draaischijf en een draadje praat. Dat hij Kees Boot liever ouderwets liet speuren, of de Couwenbergjes en Steenhouwers in real life zou willen laten duwen en trekken. Hij laat de techniek namelijk even vaak tégen als vóór zijn karakters werken. Pepijn die achter een boom staat te spioneren, maar die ineens wordt opgeschrikt als in de stille beboste omgeving zijn iPhone luid kabaalmakend overgaat. Betrapt? Gisteren nog niet, maar de TV dokter kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hij binnenkort Willem wel eens gezelschap zou kunnen komen houden op kot. De rechercheur die denkt dat hij met zijn iPhone wel eens even die in het pikduister racende speedboot kan fotograferen, maar die vergeet dat de filts nog op automatisch staat. Het zijn moedige, en veelal geslaagde, pogingen om de techniek tegen zich te keren. Want in ons dichtbevolkte kikkerland is het veelgebruikte filmexcuus "we hebben geen bereik" tenslotte niet echt geloofwaardig...

2 opmerkingen:

  1. Ook in België en zeker in het centrum van Barvaux sur Ourthe welke ik erg goed ken, zijn wel wlan netwerken te vinden maar tegenwoordig zitten die allemaal achter wachtwoorden verborgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanzelfsprekend vindt de TV dokter dat soort dingen ook nog wel onder de noemer 'fictie' en dramatische vrijheid vallen. Net zoals het noemen van de verkeerde rijksweg of richting de verkeerde kant naar België rijden.

    BeantwoordenVerwijderen