dinsdag 31 december 2013

maandag 30 december 2013

vrijdag 27 december 2013

Songs of 2013

Wat de TV dokter betreft één van de mooiste liedjes van 2013:

donderdag 26 december 2013

Reflection

Onbetwist een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Een verdiende herhaling in de kerstweek.
Commander Chris vanuit het ISS met 'Space Oddity'.

dinsdag 24 december 2013

Overspel 2: Yeah, right...


De voorlaatste aflevering van Overspel 2 laat nog veel vragen open. Ervan uitgaande dat Willem niet een jaar lang in dat Belgische vakantiehuisje blijft ronddolen tot seizoen 3 op de buis komt: hoe komt hij thuis? En wat is thuis? Is dat nog wel met Iris? Of trekt hij weer bij Elsie in, nu hij tijd heeft gehad om zijn zonden te overdenken (dat zou bovendien weer wat broeierigheid bieden tussen Iris en Willem voor Overspel 3)?
Want dat Elsie gewoon thuis blijft wonen lijkt wel duidelijk: ze staat immers op het punt om Huub te verlinken in ruil voor strafvermindering. Daarmee dient zich een nieuw probleem aan: Huub, de godfather en ster van deze show, kan natuurlijk niet achter de tralies verdwijnen. Wie moet er anders elke week een plaatje opzetten? Ze kunnen moeilijk Giel Beelen bij Björn laten komen inwonen. Maar hoe kan Huub hier in vredesnaam buiten blijven?
De TV dokter kan zich hooguit voorstellen dat de duistere praktijken van Pepijn naar buiten komen en dat het OM dit stil wil houden en in ruil daarvoor Huub laat lopen. Dat vereist wel dat Pepijn blijft leven, en daarover verschillen de meningen op de diverse fora nogal. De TV dokter zou Ramsey missen. Als Pepijn is hij simpelweg onnavolgbaar goed aan het acteren. Je houdt van hem, terwijl je hem het tegelijkertijd het liefst de nek zou omdraaien. Nee, zij zou hem ongelooflijk missen, ook al kan Ramsey tegenwoordig weer in levende lijve in het theater aanschouwd worden (maar dat is een andere post).


De voorlaatste aflevering van Overspel 2 loste ook wat raadsels op. En daar vond de TV dokter het allemaal niet meer zo geloofwaardig. Er is daar bij die politie niemand, maar dan ook niemand, die Iris gelooft als ze daar dag na dag komt mekkeren dat het de ogen van Willem niet zijn, op die foto's waarvan we inmiddels weten dat Huub ze door een Duitser heeft laten fotosjoppen. Niemand die dat na kan gaan, niemand die er een analyse op los kan laten. Niemand die daar überhaupt de afgelopen weken echt iets slims heeft gedaan. Maar vervolgens zijn ze wel in staat om A) een of andere minieme reflectie zo op te blazen dat ze er tekst in kunnen lezen (want we weten allemaal dat als je iets tot 1600% vergroot dat je dan iets wat je eerst al nauwelijks kon lezen plotseling heel begrijpelijk in beeld krijgt) en B) te bedenken dat het een luchtrooster is en dan via het merk 'Corina' op België te komen (kennelijk exporteren de Walloniërs spul van eigen fabrikaat niet).



"Kijk, hier letters. [...]
Maar wat is 't? Een fotolijstje, schilderij, onderkant van een plank. Zo'n roostertje voor ontluchting!"
Yeah, right.



maandag 9 december 2013

Overspel 2: Maar ondertussen...

Terwijl Frank Ketelaar het doorzettingsvermogen van de kijker blijft testen, komen tergend langzaam de puzzelstukjes van Overspel 2 op tafel. Dat mag ook wel, met nog maar 3 afleveringen te gaan. Tijd om de boel eens in mekaar te gaan leggen.

***SPOILER ALERT***

1. Is Willem dood?
Als we de foto's mogen geloven wel natuurlijk. Hij zag er wat fake uit, die bloederige close up van Willem's hoofd, maar dat kan natuurlijk ook aan de inktjetprinter van Pepijn hebben gelegen. Het leek of Menno met zijn kleurstiften zelfs de druppels wijnrood bloed op het gelaat van onze stoere Steenhouwer had getekend.
Bij de politie denken ze ook dat Willem dood is, maar laten we wel wezen: daar is niet het stelletje meest snuggere agenten bij elkaar gecast. En de TV dokter durft wel vergif in te nemen op de voorspelling dat Ketelaar ons aller Willem heus niet zomaar dood laat gaan (zonder Fedja geen Overspel 3, lijkt me zo). Dat laat maar één mogelijkheid over: Iris ziet aan die foto's dat er iets niet klopt. Of dat er nog wel iets klopt, namelijk het hart van Willem. Volgens sommigen is er aan die foto's gefotosjopt, maar de uitrusting van die Balkan criminelen zag er nou niet uit alsof ze ergens Adobe CS6 op een lekkere snelle computer hadden draaien.
Wat ziet Iris wat ik niet zie?
De andere mogelijkheid, die op internet geopperd werd (de TV dokter was er zelf niet opgekomen, moet zij tot haar schaamte bekennen) zou wel eens kunnen zijn dat Iris (een onderdeel uit het oog, tenslotte) haar naam wederom eer aan doet en als bekwame fotografe aan de ogen van Willem ziet dat hij nog leeft. Als dat zo is heeft Ketelaar alles weer schitterend symbolisch op weten te bouwen inclusief die fotomuur van Willem waar Iris al die weken als een bezetene naar heeft zitten staren.

2. What's up with the pinky?
Waarom drinken ineens de wethouder en het hoofd van de school van Marco en Marit een glas water alsof ze bij de koning en koningin op de thee zijn? Dat ze bang zijn om op hun stropdas te knoeien en daarom hun hoofd afwenden is mogelijk, maar waarom maken ze zo'n gekunsteld gebaar met hun pink? Hebben ze vroeger met elkaar bij een veel te erg studentenkakcorps gezeten? Of wordt er hier in geheimtaal gesproken? En tegen wie dan? Of heeft de TV dokter zelf gewoon geen goeie manieren meegekregen en ging het helemaal niet om dat pinkje want drinkt iedereen tegenwoordig zo een glas water en was dat alleen maar nodig om Marco te herinneren aan de persconferentie van Rooijackers zodat hij daar het gezicht van de secretaresse kon zien, waarin hij (wederom volgens velen online) de seksende dame op de DVD aan het begin van het seizoen herkende?

Och ja, de DVD met stijlvol zwartwitte beelden. De TV dokter was hem helemaal vergeten! Destijds was zij ervan overtuigd dat Willem erop zou staan. Eens een vreemdganger altijd een vreemdganger, nietwaar. Maar dat was voordat hij ontvoerd werd en Willem heeft dit seizoen wel genoeg op zijn bordje gekregen, lijkt haar zo.
Aangezien we inmiddels weten dat Rooijackers een gezin heeft (hij meldde nadrukkelijk aan Joachim dat hij naar vrouw en kinderen wilde), zou het chantagemateriaal kunnen zijn als Rooijackers er met zijn secretaresse op staat. Maar waarom zou Huub dat materiaal dan voor oud vuil in de kluis laten liggen? Hopelijk is het Björn. Die goeie jongen gunt de TV dokter nou ook eindelijk wel eens een keer een verzetje. Al dat stoom afblazen op bloederige computergames is toch ook niet goed voor zo'n jongen.

3. De bouwfraude
Who cares about de bouwfraude. Het is de MacGuffin van seizoen 2. Die onderzoeksjournalist moet Iris versieren en voor meer is hij er niet ingeschreven. Hij mag zijn move dan trouwens wel eens een keer gaan maken. Als hij in zijn nieuwsgaring net zo traag is als in de liefde, heeft 'ie nooit eens een primeur.

4. Het terrarium
Volgens de vader van de TV dokter is die kameleon in het terrarium bij de politie ook een bewust symbool. Volgens de TV dokter is het geen kameleon maar een andere hagedis, want ze zijn volgens haar alleen nog maar grijs geweest. Net zo kleurloos als dat hele corps.
Zij had gehoopt via varanenfan Freek Vonk wat duidelijkheid te krijgen, maar die reageert niet op haar Tweet omdat hij natuurlijk met Eva aan het verhuizen is naar de Amsteldijk. Jammer.


zondag 1 december 2013

Overspel 2: Het Ketelaartje

De Nederlandse Top 40 heeft er één. De slager op de hoek ook. En Frank Ketelaar? Die heeft er ook steevast één in de pen zitten:


Je moet het hem nageven. Zelfs als er in een aflevering weer verrekte weinig gebeurt*, zit er wel altijd een dramaturgisch hoogstandje in waar je hart sneller van gaat kloppen. Deze week was dat het volgende:
Huub Couwenberg legt het singletje 'Dreams to remember' op de pickup. De kijker weet:
Het is tijd voor de ensemble montage van de week, ondersteund door deze gevoelige klassieker.

Pepijn wil Menno voorlezen.
Maar die zegt: "Ik kan het zelf!" en grist het boek uit handen van vaderlief**.
Je ziet de titel van het boek, maar registreert het niet echt.

Het volgende shot van Willem en zijn ontvoerders in HET DONKERE BOS
is zo allemachtig sprookjesachtig mooi dat je er vol Sneeuwwitje bewondering naar kijkt.
Waardoor je pas wanneer heel kort wordt teruggeschakeld naar de inmiddels naar dromenland vertrokken Menno registreert dat het boek dat Menno voor het slapen gaan ging lezen
ook HET DONKERE BOS heette!

Donker, indeed.

Tel daarbij op het circulaire begin en eind van de aflevering (daar scoor je bij de TV dokter altijd punten mee, de vraag is: komt dat van Ketelaar of van de regisseur? Sterker nog, de vraag is: Lieve Frank Ketelaar, wilt u de TV dokter niet een keertje een script van een aflevering van Overspel mailen op filmentv@gmail.com?):

Dingemans van Erkel komt om rond het middernachtelijk uur terug uit België en zijgt in mekaar.
Huub Couwenberg zijgt ineen op de bank, terwijl de kijker zich afvraagt:
Gaat Willem nou dood of niet?

Ook de TV dokter had een klapper van de week, toen haar puntdicht door niemand minder dan Sint Nicolaas werd voorgelezen in het consumentenprogramma "Kassa":


De TV dokter wil niet veel zeggen, maar zij kreeg toch sterk de indruk dat zij van de goedheiligman (overigens is gedichten voordragen ook een vak, maar dat terzijde, ouwe makker) een betere recensie kreeg dan de online gedichten services die in deze uitzending getest werden. Misschien dat zij volgend jaar haar diensten ook maar eens aan het volk gaat aanbieden tegen een fijne prijs.


* zelfs de vader van de TV dokter, die door haar toedoen een kritische televisie consument is geworden, bezigde na afloop van 'Overspel' van gisteravond de woorden: "qua plotontwikkeling liet het wel weer wat te wensen over". Zij is trots op hem.

** die overigens niet zo lief is, want hij weet waar Willem zit en perst Huub nu per telefoon af om Willem wat aan te doen zoals beloofd in de dreigvideo wanneer de recherche wat zou verkloten. En laat dat maar aan deze recherche over.