zondag 24 november 2013

Overspel 2: Altijd bereikbaar

Kek hoesje, Pepijn!
Sinds 2011 heeft de iPhone van de TV dokter dezelfde ringtone als die van Iris in Overspel. Zo kan zij telkens wanneer ze gebeld wordt, zichzelf even in de waan laten dat het Fedja is, daar aan de andere kant van de lijn. Het zijn de kleine dingen die het doen...
Doorgaans staat de telefoon van de TV dokter trouwens op de trilstand, omdat zij overdag niet gestoord kan worden. Hoe anders is dat in de wereld van Frank Ketelaar die Overspel heet. Daar is iedereen altijd en overal bereikbaar. Er wordt heel wat afgebeld en met mekaar gepraat door die vermaledijde telefoon. En dat levert doorgaans niet de spannendste televisie op. Drama gedijt wanneer de karakters een conflict hebben. En dat borrelt en bruist nu eenmaal nog altijd het beste als ze zich in één en dezelfde ruimte bevinden. Helaas valt dat heden ten dage niet altijd mee. In onze internet-en-andere-technische-hoogstandjesmaatschappij is alles en iedereen op afroep én op afstand beschikbaar. De dood in de pot voor een spannend script.

Waar je vroeger vijf afleveringen over kon doen, zoek je nu uit met één slimme Google query en een simpele druk op de knop. Overspel kan er niet omheen. Iedereen heeft nu eenmaal een smartphone. Het internet is overal en je hebt er niet eens meer een netwerkkabel voor nodig. Frank Ketelaar maakt er in Overspel dan ook veelvuldig gebruik van. Hij moet wel, het valt tenslotte niet te ontkennen, maar af en toe is het wel eens iets 'too much'. Pepijn die met zijn laptopje midden op een Belgisch dorpsplein een onbeveiligd Wifi netwerk oppakt, bijvoorbeeld. Het houdt de vaart er lekker in, maar als de TV dokter in zo'n café met 'free Wifi' naar binnen is gelokt, blijkt er altijd nog een onhandig password nodig, of kun je er alleen bij als je een 'Agree' boxje aanvinkt waardoor je tot in lengte van dagen gespamd wordt met rotzooi van een telecomfirma waar je niet op zit te wachten.

Alle telecomscenes ten spijt, denkt de TV dokter stiekem dat Ketelaar een hekel heeft aan al die nieuwerwetserij. Dat hij zelf nog liever door een telefoon met een draaischijf en een draadje praat. Dat hij Kees Boot liever ouderwets liet speuren, of de Couwenbergjes en Steenhouwers in real life zou willen laten duwen en trekken. Hij laat de techniek namelijk even vaak tégen als vóór zijn karakters werken. Pepijn die achter een boom staat te spioneren, maar die ineens wordt opgeschrikt als in de stille beboste omgeving zijn iPhone luid kabaalmakend overgaat. Betrapt? Gisteren nog niet, maar de TV dokter kan zich niet aan de indruk onttrekken dat hij binnenkort Willem wel eens gezelschap zou kunnen komen houden op kot. De rechercheur die denkt dat hij met zijn iPhone wel eens even die in het pikduister racende speedboot kan fotograferen, maar die vergeet dat de filts nog op automatisch staat. Het zijn moedige, en veelal geslaagde, pogingen om de techniek tegen zich te keren. Want in ons dichtbevolkte kikkerland is het veelgebruikte filmexcuus "we hebben geen bereik" tenslotte niet echt geloofwaardig...

zondag 17 november 2013

Overspel 2: Gruwelijk tergend, maar geniaal

Het langverwachte seizoen 2 van Overspel is inmiddels aanbeland bij aflevering 4. Er staan er 10 in de planning, dus we zijn bijna op de helft. Een nadere beschouwing lijkt niet voor z'n tijd. Maar eerlijk is eerlijk, de plotontwikkeling is tot nu toe in een paar zinnen samen te vatten:
Iris en Pepijn liggen in een vechtscheiding, Elsie is thuis uit de gevangenis na een zelfmoordpoging, Marit en Marco doen een poging tot eindexamen (zij) en internetpoker (hij), Huub wil dat Bjørn een baantje zoekt en daar tussendoor fietst alweer een illegaal akkefietje van Couwenberg senior, waarbij dit keer een foute wethouder betrokken is.
Oh ja. En Willem is weg.

Het is briljant gevonden. In aflevering één zagen we hoe gelukkig Iris en Willem samen waren. Er werd wat wijn gedronken en gezoend en Fedja zag er woest aantrekkelijk uit. En toen werd Willem ontvoerd. Want dramatisch gesproken is geluk natuurlijk oersaai. Sindsdien is de grootste reden dat er iedere zaterdagavond honderdduizenden mensen afstemmen op Overspel het gekmakende verlangen naar Willem Steenhouwer. Hij komt elke week hooguit een paar minuten in beeld, meestal wazig en met geronnen bloed op de lippen omdat hij ergens gedrogeerd wordt vastgehouden, door naar het zich laat aanhoren een paar Polen die Joachim daarvoor heeft ingehuurd (Willem moest namelijk getuigen tegen de foute wethouder, snapt u).
Ketelaar doseert de screentime van Fedja met treiterend genoegen tot het absolute minimum. Afgelopen zaterdag mochten we even iets langer van zijn ravissante verschijning genieten, toen hij nota bene nakend tussen de satijnen lakens verscheen en zijn sexuele escapades opbiechtte in, naar later bleek, een dagdroom of zoete herinnering van Iris.

Net als in vorig seizoen zit er natuurlijk de nodige intrige en intelligent speurwerk door de serie verweven en verstopt. Want wat heeft Huub nu weer te verbergen? Wat gaat die onderzoeksjournalist (aan wie we allemaal nu al een hekel hebben omdat we aan ons theewater aanvoelen dat hij een kink in de Iris/Willem kabel gaat gooien) straks allemaal voor rotzooi uitvinden? Wie hebben er seks op die camerabeelden die Marco op dat DVDtje zag*? En wat voert Pepijn dit keer weer voor rottigheid in zijn schild?
Alle lof voor Ketelaar. Hij laat dit seizoen Guido Polmans meer schijnen door Bjørn een grotere rol te geven. Hij maakt optimaal gebruik van de briljante Ramsey Nasr die Pepijn nog steeds haarfijn laat balanceren op de rand van knuffelbeer en gestoorde gek. Maar bovenal teert hij op de nationale begeerte naar de tot nu toe grotendeels afwezige Fedja van Huet. Wat doet dat plot er verder toe. Elke zaterdagavond blijft de TV dokter onbevredigd achter. Maar zeg nou zelf, het voorspel is wel vaker lustopwekkender dan het hoogtepunt van de daad zelf. En dat heeft Ketelaar heel goed door.

* de TV dokter gokt op Willem, maar dat terzijde.